Legfrissebb

Kisteherautó ütközött a HÉV-vel, megbénult a forgalom

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Őrizetbe vették egy olasz baloldali képviselő tanácsadóját a brüsszeli korrupciós ügyben

| Szerző: hirado.hu
Újabb embert vettek őrizetbe a brüsszeli korrupciós ügyben: Monica Rossana Bellini, a botrány egyik kulcsfigurája Pier Antonio Panzeri mellett dolgozott adótanácsadóként. Az irodáját már átkutatták a milánói hatóságok. Orbán Viktor miniszterelnök az újabb letartóztatással kapcsolatban azt írta: ha így folytatják Brüsszelben, hamarosan annyi EP-képviselő lesz rács mögött, hogy saját futballcsapatot alakíthatnak – számolt be az M1 híradója.

 

307 szavazattal a luxemburgi Marc Angel lett az Európai Parlament új alelnöke. A szocialista politikus a szintén szocialista Eva Kaili posztját veszi át, akit korrupció gyanújával őrizetbe vett a belga rendőrség. A görög politikus volt az, aki miatt kirobbant az Európpai Parlement korrupciós botránya.

Kapcsolódó tartalom

Rajta kívül már több baloldali EP-képviselő is előzetes letartóztatásban van. Most őrizetbe vették Monica Rossana Bellinit, Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő adótanácsadóját. Az újabb fordulatra Orbán Vitkor a Twitteren reagált.

A miniszterelnök azt írta: „Ha így folytatják Brüsszelben, hamarosan annyi EP-képviselő lesz rács mögött, hogy saját futballcsapatot alakíthatnak. Ki tudja? Talán a 2024-es Eb-re is kijutnának. Ideje lecsapolni a mocsarat Brüsszelben!”Pier Antonio Panzerit tavaly december elején vették őrizetbe, aki azóta vádalkut kötött.

Megijedt az öt év börtöntől a volt szocialista EP-képviselő, Pier Antonio Panzeri és kiegyezett a belga ügyészséggel – írja az Európai Parlamentet érintő korrupciós ügyről az Origo. Az internetes portál cikkében az áll: így csak egy évre megy börtönbe, viszont besúgott egy másik szocialista EP-képviselőt, Marc Tarabellát, akinek – állítása szerint – 120 ezer eurónyi korrupciós pénzt adott.

Egy olasz bíróság még hétfőn úgy döntött, hogy Panzeri lányát is kiadhatják az ügyben nyomozó belgiumi hatóságoknak. Pier Antonio Panzeri fontos tagja volt az Európai Parlementnek. Több, mint két éven át az emberi jogi albizottságot vezette. Vádalkujának köszönhetően nemhogy véget érhet a nyomozás, hanem újabb politikusokról derülhet ki, hogy megvesztegették őket.  

A brüsszeli Politico szerint Panzeri információkat ad át a nyomozóknak a pénzügyi megállapodásokról, az érintett országokról, kik részesültek és kik vettek részt benne. A lap szerint beleegyezett abba is, hogy nyilvánosságra hozza azoknak a nevét, akiket bevallottan megvesztegetett.

A lap úgy tudja, hogy

az olasz politikus elismerte: részt vett a bűnszervezetben, sőt azt is, hogy annak egyik vezetője.

Az Európai Parlamentben az egyre több politikust érintő korrupciós botrányt igyekeznek úgy beállítani, hogy csak néhány képviselő tért le a becsületes útról.

„Néhányan bűncselekménynek tűnő ügyeket követtek el. Mindez az összes tagunk jó hírét bemocskolja, ebből pedig mindenképpen tanulnunk kell, meg kell változtatnunk a dolgokat, mert a bizalom megszakadt” – fogalmazott kedden Ylva Johansson belügyi biztos az Európai Parlament korrupciós botrányról szóló rendkívüli vitáján.

Az Európai Néppárt vezérszónoka, Vladimír Bilcík szerint is csak néhány kollégát és egyedi eseteket emlegetett – holott sajtóhírek szerint a korrupciós botránynak több mint hatvan érintettje lehet. „Olyan, mintha egy folytatásos krimi lenne. Maffiafilm, csak a szomorú az egészben az, hogy ez a valóság.”

Pier Antonio Panzeri vallomása nagy horderejű lehet az ügyben, az olasz befolyásos politikus szerteágazó kapcsolattal rendelkezik az Európai Parlamentben

– nyilatkozta az M1-en az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Miután 2019-ben már nem volt képviselő, ugyanúgy szabadon bejárt az Európai Parlamentbe, lobbizott, és úgy tűnik a hírekből, hogy a civil szervezetén, az NGO-ján keresztül moshatták a pénzeket mutatott rá az elemző.

Pindroch Tamás hozzátette: az elmúlt években azok a liberális, szocialista politikusok vádolták folyamatosan korrupcióval Magyarországot és a magyar kormányt, akikről most kiderült, hogy kenőpénzt fogadtak el.

A kiemelt kép illusztráció.

Kapcsolódó hírek

Megúszhatja a brüsszeli korrupció kulcsfigurája? Előnyös vádalkut köthetett
A hírek szerint megegyezett a belga ügyészséggel a brüsszeli korrupciós botrány kulcsfigurája: vádalku keretében vállalta, hogy mindent elmond az Európai Parlamentet behálózó bűnszervezet működéséről, cserébe pedig csak egy évre megy börtönbe. Az olasz Pier Antonio Panzeri már meg is nevezett egy szocialista EP-képviselőt, akinek elmondása szerint 120 ezer eurót (48 millió forintot) adott át – hangzott el az M1 Híradóban.
Külföld
Brüsszeli korrupció: pénzzel teli bőröndöktől hangos az európai közbeszéd
A brüsszeli korrupció üzemszerűen, bűnszervezetként és már évek óta működött – derül ki az eddig kiszivárgott beismerő vallomásokból. A feltételezések szerint azért Eva Kaili brüsszeli otthonát használták a korrupciós pénzek rejtegetésére, mert az ingatlant a mentelmi jog védte, így a hatóságok nem tarthattak ott házkutatást. A botrány miatt rendkívüli vitát tartottak az Európai Parlamentben, több párt is azzal vádolja egymást, hogy politikai előnyt faragnának a korrupciós botrányból – számolt be az M1 Híradója.
Külföld

Ajánljuk még