Aktuális

A szerencsétlenségben 14-en sérültek meg: fa dőlt egy hullámvasútra

Német–amerikai csörte harckocsiügyben

| Szerző: hirado.hu
Még meg sem száradt a tinta Boris Pistorius miniszteri kinevezésén, máris komoly megpróbáltatások elé néz. Nem akárki érkezett Németországba: az amerikai védelmi miniszter. Méghozzá azért, hogy jobb belátásra bírja vonakodó szövetségesét. Lloyd Austin azt szeretné, ha a németek végre nem akadékoskodnának a harckocsiszállítások tekintetében. Ezzel szemben Berlin azt mondja, hogy ha az USA elküldi saját Abrams tankjait, akkor ők is hajlandók lesznek megtenni ezt a lépést. Addig nem. Amerikai tisztviselők érvelése szerint az Abrams túl sok üzemanyagot fogyaszt ahhoz, hogy Kijev kifeszített logisztikai rendszere el tudja látni, így Európának kell lépni.

 

Miközben Ukrajna egyre elkeseredettebben könyörög a Nyugatnak, hogy küldjenek neki modern, nehéz harckocsikat, a németek és az amerikaiak egymásra mutogatnak a kérdésben. A csütörtöki tanácskozások, melyek során találkozik Lloyd Austin amerikai és a frissen kinevezett Boris Pistorius német védelmi miniszter, minden bizonnyal pontot tesznek majd a feszült folyamat végére. A találkozó akár a háború kimenetelére is hatással lehet – legalábbis a Reuters szerint.

Kapcsolódó tartalom

A napokban olyan országok, mint Kanada, Hollandia és Svédország egymás után tettek bejelentéseket arról, hogy páncélozott járművekből és légvédelmi eszközökből álló új csomagokat adnak át Ukrajnának. Kijevet azonban egy ideje szinte kizárólag a harckocsik izgatják.

Andrij Jermak elnöki tanácsadó Telegram-bejegyzésében úgy fogalmazott, „a tankok kérdését a lehető leghamarabb le kell zárni, (…) a lassúságért ukrán emberek életével fizetünk”.

Ahhoz, hogy tankok érkezhessenek Ukrajnába, fel kell oldani a Washington és Berlin közötti patthelyzetet, amely eddig megakadályozta, hogy a szövetségesek elküldjék a Leopard 2 harckocsikat. Washington szerint az egyetlen reális opció, mely nagy mennyiségben áll rendelkezésre Európában, valamint üzemeltetése is megoldható, az a német Leopard 2-es tank.

Ezzel szemben Berlin azt mondja, hogy ha az USA elküldi saját Abrams tankjait, akkor hajlandó megtenni ezt a lépést. Addig nem. Amerikai tisztviselők szerint azonban az Abrams túl sok üzemanyagot fogyaszt ahhoz, hogy Kijev feszített logisztikai rendszere el tudja látni.

Kapcsolódó tartalom

Colin Kahl, a Pentagon politikai főtanácsadója azt mondta, „egyszerűen nem tartunk még ott”, amikor arról kérdezték, vajon mikor küldhet az Egyesült Államok Abrams tankokat az ukrán frontra. Halkan megjegyezte azt is, hogy ez a típus azért „nagyon drága”.

A lengyelek és a finnek már olyan türelmetlenek, hogy jelezték, akkor is elküldik a harckocsikat, ha a németek, akik birtokolják a jogokat, ehhez nem járulnak hozzá. A britek is emelték a nyomást azzal, hogy a múlt héten felajánlottak egy századot Challenger-flottájukból, igaz, tették hozzá gyorsan, ebből a harckocsiból közel sem áll annyi rendelkezésre, mint az igen elterjedt Leopárdból. Ismét mindenki a németekre tekint.

Berlin sokáig vonakodott a támadó fegyverek küldésétől, amelyek félreérthetetlenül a konfliktus eszkalációját idézik elő. Ezzel mindenki tisztában van.

Kapcsolódó tartalom

Nincs könnyű helyzetben az új miniszter, aki valószínűleg nem véletlenül épp most váltotta a hozzá nem értését többször is bebizonyító Christine Lambrechtet. Beiktatásán le is futotta az első kötelező köröket, amikor kijelentette, Ukrajna támogatását továbbra is első számú prioritásnak tekintik Berlinben. Konkrétumokat azonban szándékosan nem mondott.

Kapcsolódó tartalom

Nagy kérdés, hogy miként alakul majd a találkozó, de valószínűleg nem tévedünk nagyot akkor, ha azt mondjuk, a németek ismét kénytelenek lesznek beadni a derekukat. Ez szokott lenni ugyanis a dolgok menete.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Reuters Pool/Johanna Geron)

Ajánljuk még