Aktuális

Novák Katalin lemondott

Korrupcióba keveredett az EP elnöke is: 125 alkalommal mulasztott el „ajándékokról” beszámolni

| Szerző: hirado.hu
Az Európai Parlament máltai elnöke, Roberta Metsola 142 ajándékot vallott be azon az adatlapon, amelyet az Európai Parlament képviselőinek kell kitölteniük. Az elnök asszony 125 tétel esetében elmulasztotta a bevallási határidőt, ráadásul az ajándékok listázása a saját pártjában, az Európai Néppártban is ellenállásba ütközött.

Roberta Metsola európai parlamenti elnök ajándékozási ügye rávilágított az uniós intézmény korlátozott átláthatósági szabályaira – emeli ki a Politico.

Metsola az EP hitelességét mentené

Az EP-elnök lépése rossz időszakban történt. A katari korrupciós ügyben gyanúsított képviselők miatt az unió politikai intézménye éppen azért küzd, hogy helyreállítsa a hitelességét. Metsola pedig nyilvánosságra hozott egy terjedelmes listát arról, hogy elnökként mely nemzetközi személyektől milyen ajándékot fogadott el.

Metsola mentegetőzése abban merült ki, hogy az ajándékokat nem az ő személyének szánták, hanem az EP-nek, mint intézménynek.

Kapcsolódó tartalom

Szárított kolbásztól az aranymakettig

Metsola ajándéklistáján olyan tételek szerepeltek, mint egy aranyból készült makett-torony, amelyet Naam Mayara vezető marokkói politikustól kapott; egy fehér ruha arany hímzéssel Fawzia Zainaltól, a bahreini parlament elnökétől; egy sál Élisabeth Borne francia miniszterelnöktől; Sennheiser vezeték nélküli fülhallgató a német Bundestagtól; egy váza az EU Tanácsának cseh elnökségéből; egy fehér blúz Maia Sandu moldovai elnöktől; Brugge-ról szóló könyv az Európa Kollégium rektorától, Federica Mogherinitől; és egy dísztányér Üzbegisztán Benelux államokbeli nagykövetétől.

De kapott még pezsgőt, csokoládét, süteményt és szárított kolbászt is.

Állítása szerint ezeket a parlamenti események során felszolgáltak.

Kapcsolódó tartalom

Az ajándékok közül azonban 125 esetben az elnök nyilatkozata a képviselőkre vonatkozó határidő után érkezett. A képviselőknek az ajándékokat legkésőbb az átvételtől számított következő hónap végéig nyilvánosságra kell hozni.

Ezzel szemben a Politicónak nyilatkozó parlamenti sajtókapcsolattartó azt állította, hogy a korábbi elnökök legtöbb esetben a mandátumuk lejártával, egyetlen bevallással tájékoztatták a parlamentet, ezzel elkerülve a nyilvánosságra hozatalt.

2019 óta csak tízen nyilatkoztak

A cikk emlékeztetett, hogy a 2019-es európai parlamenti ciklus kezdete óta mindössze tíz EP-képviselő tett ajándéknyilatkozatot, köztük a parlament jelenlegi elnöke, Roberta Metsola.

Az Európai Néppárt egyik német képviselője, Daniel Caspary maga is bevallott hét tételt. Arra vonatkozóan viszont, hogy miért mulasztják el az EP-képviselők a bevallási gyakorlatot, a német politikus azzal érvelt, hogy vélhetően a koronavírus-járvány óta kevesebb diplomáciai esemény zajlott.

Kapcsolódó tartalom

A teljes cikk itt olvasható.

Kiemelt kép: Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke (Fotó: EPA/Julien Warnand)

Ajánljuk még