Fontos

Európa vége – Egymilliárd migránssal tervez Brüsszel szövetségese

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Európa vége – Egymilliárd migránssal tervez Brüsszel szövetségese

| Szerző: hirado.hu
A migránsok száma az előrejelzések szerint ebben az évszázadban eléri majd az egymilliárdot. És hogy mindezért mi felelős? A tekintélyelvűség – fejtette ki Davosban Al Gore, az Egyesült Államok korábbi alelnöke, aki jelenleg klímaaktivistaként tekint önmagára.

Al Gore a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) a klímaváltozás veszélyeiről tartott eligazítást.

Igencsak indulatos beszédében azt állította, az éghajlatváltozás „felforralja az óceánokat”, olyan szokatlan időjárási jelenségeket okoz, mint az özönvízszerű esőzések, és végső soron az emberiség önrendelkezési képességét is befolyásolja. A korábbi amerikai vezető drasztikus lépéseket sürgetett a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.

Beszédének egy hevesebb részében részletesen kitért azokra a rendkívüli problémákra, amelyek az emberiségre várnak, ha az továbbra is „nyitott csatornaként” kezelik a Föld légkörét. „Az emberek ismerik azt a vékony kék vonalat, amelyet az űrhajósok űrből készült képein láthatunk? Ez a légkörnek az a része, amely oxigént tartalmaz, a troposzféra, ami csak öt–hét kilométer vastag. Ez az, amit mi nyílt csatornának használunk” – fogalmazott Gore.

Majd így folytatta: „Még mindig 162 millió tonna [üvegházhatású gázt] küldünk bele minden egyes nap, és az így felhalmozott mennyiség most annyi pluszhőt rejt magában, mint amennyit 600 ezer Hirosima-szintű atombomba felrobbanása szabadítana fel naponta a Földön”.

Ezt a jelenséget tette felelőssé egy sor olyan problémáért, amellyel szerinte az emberiségnek jelenleg szembe kell néznie. Szinte kikelve magából azt mondta: „Ez az, ami (…) kiszívja a nedvességet a földből, aszályokat okoz, megolvasztja a jeget, megemeli a tengerszintet, és a klímamenekültek hullámait okozza!

A klímaváltozás okozta migránsválságról megjegyezte,

a migránsok száma az előrejelzések szerint ebben az évszázadban eléri majd az egymilliárdot. És hogy mindezért mi felelős? A tekintélyelvűség.

A tekintélyelvű rendszerek ugyanis szerinte akadályozzák a klímaváltozás elleni harcot, és végső soron pusztulásba taszítják a bolygót. Hozzátette:

Az idegengyűlölet és a politikai önkényuralom »mindössze« néhány millió menekültet hozott eddig össze”. „Na de mi van az egymilliárddal?!

– kiáltott fel.

Kapcsolódó tartalom

Al Gore, az újságíróból lett demokrata politikus Bill Clinton elnöksége idején, 1993 és 2001 között volt az Egyesült Államok alelnöke. Indult az elnöki pozícióért is, ám a választásokon kikapott a republikánus George W. Bushtól. Azóta a globális klímaváltozás ügyével foglalkozik, magát engesztelhetetlen klímaaktivistaként határozza meg. Tevékenységéért 2007-ben Nobel-békedíjat kapott.

A kiemelt képen: Marokkói illegális migránsok másznak át a Marokkó területébe ékelődő észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta határkerítésén 2021. május 18-án. Egy nap alatt több mint hatezren jutottak be illegálisan Marokkóból Ceuta területére (Fotó: MTI/EPA-EFE/Dzsalal Morcsidi)

Ajánljuk még