Aktuális

Harminchatan lettek milliomosok az ötös lottó sorsolása után

Elfogyott a szufla: bejelentette lemondását az új-zélandi miniszterelnök

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök váratlanul bejelentette: „elfogyott a lendülete”, ezért február 7-én távozik hivatalából. A baloldali politikus népszerűsége a pandémia idején nagyot zuhant, miután majdnem két évre karanténba zárta országa lakosságát a koronavírus hatásaira hivatkozva. Utóda októberig töltheti be a kormányfői posztot, akkor választásokat tartanak Új-Zélandon.

Jacinda Ardern bejelentette, hogy február 7-én hivatalosan lemond miniszterelnöki posztjáról. A 42 éves politikus újságíróknak nyilatkozva azt mondta, elfogyott az energiája:

„Ez a saját döntésem. Egy ország vezetése az egyik legnagyobb felelőséggel járó feladat, ám egyben az egyik legnehezebb is. Ha valakiből »elfogyott a szufla«, nem lehet, és nem is szabad tovább folytatni”

– fogalmazott Ardern, aki hozzátette:

„A nyáron még abban bíztam, hogy sikerül nem csak egy évre, hanem egy egész ciklusra felkészülnöm, mert ebben az évben erre lesz szükség, de nem voltam rá képes.”

Távozásával kapcsolatban Jacinda Ardern arról is beszélt, hogy lemondása találgatásokra fog okot adni, sokan annak miértjét keresik, pedig döntésének prózai okai vannak: ő is ember, elfáradt, és szeretne minél több időt tölteni az iskoláskort elérő lányával, és meg szeretne házasodni.

Grant Robertson miniszterelnök-helyettes közben bejelentette, nem indul a párt vezető posztjáért. 

A hivatalos közlés szerint február 7-én új munkáspárti miniszterelnököt jelölnek a szigetország élére. Lemondása kapcsán a helyi média emlékeztetett a 2017-től kezdődő miniszterelnöksége fontosabb eseményeire. Az ötvenegy halálos áldozattal járó christchurchi mecset elleni 2019-es terrortámadást követően kabinetje kidolgozta a fegyvertörvény reformját, és kiállt a helyi muszlim közösség mellett.

A CNN emlékeztetett, a világjárvány idején Ardern a világ legszigorúbb intézkedéseit vezette be a szigetországban, amikor hermetikusan lezáratta Új-Zélandot, és megtiltotta a belépést minden külföldi számára. Miután a be- és kiutazási tilalmat a következő két év során többször meghosszabbították, Adern lett az egyik legnépszerűtlenebb politikus hazájában.

Helyi politológusok szerint váratlan, de nem meglepő az egyre népszerűtlenebbé váló baloldali miniszterelnök lemondása.

Utódjának megbízatása októberig tart, akkor tartanak ugyanis választásokat az óceániai államban.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még