Fontos

Európa vége – Egymilliárd migránssal tervez Brüsszel szövetségese

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ecuadori elnök: Befagytak a szabadkereskedelmi tárgyalások Mexikóval

„Befagyottnak” nevezte Guillermo Lasso ecuadori elnök csütörtökön a Mexikóval folytatott szabadkereskedelmi tárgyalásokat, miután Mexikóváros elutasította a legjelentősebbek közé tartozó két ecuadori exportcikk – a garnélarák és a banán – felvételét a szabadkereskedelmi megállapodásba. Ez azt is jelenti, hogy Ecuador egyelőre nem válhat teljes jogú taggá a Csendes-óceáni Szövetségben.

A davosi Világgazdasági Fórumon az EFE spanyol hírügynökségnek adott interjúban Guillermo Lasso azt mondta, hogy a jelen helyzetben semmilyen megoldást sem lát a problémára.

„Számos alternatívát dolgoztunk ki Mexikó számára, de az utolsó pillanatban Mexikó egészen egyértelművé tette, hogy semmilyen körülmények között nem kívánja engedélyezni az ecuadori banán és a garnélarák felvételét” a szabadkereskedelmi megállapodásba – fogalmazott az elnök, és hozzátette: „eljutottunk arra a pontra, hogy befagyasztjuk a tárgyalásokat ebben a kérdésben”.

Ecuador csak akkor válhat a Csendes-óceáni Szövetség teljes jogú tagjává, ha megállapodásra jut Mexikóval.

A kétoldalú tárgyalásokat már ősszel le kellett volna zárni. Guillermo Lasso novemberben hivatalos államfői látogatást is tett Mexikóban azzal a céllal, hogy eljussanak a szabadkereskedelmi megállapodás végleges szövegtervezetéhez.

Addig úgy tűnt, hogy a megállapodáshoz már csak Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök jóváhagyása kell, ez azonban mindmáig nem született meg – derül ki Guillermo Lasso nyilatkozatából. Ecuador a világ legnagyobb garnélarák- és banánexportőrei közé tartozik, de ezekben az ágazatokban számos mexikói vállalkozás a versenytársa.

A Csendes-óceáni Szövetséget 2012-ben Chile, Kolumbia, Mexikó és Peru hívta életre. A szervezet megalapítása óta mintegy negyven ország kapott megfigyelői státuszt, köztük Magyarország is.

Ajánljuk még