Aktuális

Dárdai Pált sokkolta a halálhír: „Borzasztó, ami történt”

Azé az ország, aki teleszüli

| Szerző: hirado.hu
Izrael új kormánya az ország legjobboldalibb és legvallásosabb vezetése fennállásának 75 éve alatt. Az új politikai irányvonal pedig tartós maradhat, mivel az izraeli lakosság következő generációját, az egyre növekvő arányt képviselő ultraortodox népességet képviseli.

 

Az ultraortodox zsidó lakosság növekedése megállíthatatlan. Amíg a haredi családokban átlagosan hét gyermek van, addig a világi családokban csupán kettő. Ma még ugyan „csak” a lakosság 13 százalékát teszik ki, az évtized végére elérhetik a 16 százalékot, miközben a létszámnövekedésük nem lassul. Az izraeli iskoláskorú zsidó gyermekek között már mintegy 25 százalék ultraortodox hátterű – derül ki az az Asia Times portál elemzéséből.

Miközben az izraeli elit többségét egyelőre a világi életet élő zsidók teszik ki, a lakosság vallásosságát vizsgáló felmérések alapján ez a társadalmi csoport egyre fogyatkozik.

Véget érhet a kozmopolita Izrael

Az erősen vallásos népesség növekedése ugyanakkor nem csak a politikai irányzatokat határozza meg. Az ultraortodox férfiak körében például 47 százalékos a munkanélküliségi ráta, miközben a teljes társadalomban csupán 5 százalék. Az ultraortodoxok a vallástanulást helyezik előtérbe a fizető munkával szemben. Ezen felül pedig a legtöbb haredi férfi mentesül a kötelező katonai szolgálat alól, amely mentességet még az államalapító garantált nekik, mivel akkor a népesség elenyésző hányadát tette ki a haredi lakosság.

Az ultraortodox lakosságon kívül a palesztin (arab) férfiak és nők is mentesülnek a kötelező katonai szolgálat alól. Így összességében ma már elmondható, hogy a hadköteles korú izraeli lakosság csaknem felét nem hívják be.

Népességi arányokban a második leggyorsabban növekvő társadalmi csoport az úgynevezett vallásos cionisták, akik ötvözik az ortodox judaizmust a politikai cionizmus iránti elkötelezettséggel, és jelenleg a ciszjordániai telepesmozgalom magját alkotják. Ők adják Izrael zsidó lakosságának mintegy 20 százalékát, a teljes lakosságnak pedig a 15 százalékát.

A liberális Izrael vége

Egy felmérés szerint a vallásosak közel 70 százaléka, az ultraortodox zsidóknak pedig majdnem 90 százaléka mondta azt, hogy vitás kérdésekben a „zsidó jogot” kell előnyben részesíteni a demokratikus értékekkel szemben.

A vallásos népesség radikális növekedését látva pedig nem meglepő, hogy a 2022. novemberi választásokon győzelmet arattak a konzervatívok. Az izraeli zsidó érdekek előtérbe helyezését pedig az is jelzi, hogy amíg például Naftali Bennett volt miniszterelnök kész volt koalícióra lépni baloldali és arab partnerekkel is, az új vezetők, Bezalel Smotrich és Itamar Ben-Gvir már ezeket ezeknek a szövetségkötéseknek a lehetőségét elvetik.

De a liberális politika végét nem csupán a kormány összetétele jelzi. A cikk kiemelte, hogy a vallásos csoportok egyre élesebben bírálják az LMBTQ-szubkultúrát. Miközben eddig Izrael volt a Közel-Kelet LMBTQ-barátabb állama, az új kormánytagok és állami tisztviselők nyíltan hangsúlyozzák, hogy vissza kell térni a korábbi vallásos társadalmi gyökerekhez. Smotrich, aki közlekedési miniszter az új kormányban, például kijelentette, az ő ideálja a Tóra állama, vagyis a zsidó vallási törvényeken alapuló zsidó állam.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Ajánljuk még