Aktuális

A szerencsétlenségben 14-en sérültek meg: fa dőlt egy hullámvasútra

A szerb elnök szerint országa nem a közeljövőben csatlakozik az EU-hoz

Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön a davosi Világgazdasági Fórumon azt mondta: biztos benne, hogy Szerbia nem a közeljövőben fog csatlakozni az Európai Unióhoz.

Hozzátette: kicsit pesszimista a régióbeli országok EU-csatlakozásának tekintetében, és az unió népszerűsége is csökkent a térségben. „Folytatjuk a csatlakozási tárgyalásokat, de majd meglátjuk – vannak nézeteink, amelyek eltérnek az Európai Unióéitól” – szögezte le. Szerinte sem Szerbia, sem az EU nem olyan lelkes már, mint korábban.

Aleksandar Vucic úgy véli, hogy az unió népszerűsége Szerbián kívül Észak-Macedóniában és Montenegróban is csökken.

Ennek egyik oka az a politikai nyomás, amelyet Koszovó és a nemzeti identitás kérdésében gyakorolnak a balkáni országokra

– magyarázta.

Megjegyezte azt is: Szerbia a négy leggyorsabban növekvő gazdaság egyike volt az elmúlt három évben, és azon dolgozik, hogy a jövőben is hasonló vagy még nagyobb növekedést tudjon felmutatni.

A Szerbia ukrajnai háborúban elfoglalt álláspontját firtató kérdésre válaszolva az elnök azt mondta:

tiszteletben tartják Ukrajna területi integritását, és a Krím félszigetet, valamint a Donyec-medencét is az ország részének tekintik.

Egyúttal jelezte: Szerbia területi integritása ugyanilyen fontos, és néhány nagyhatalom semmibe veszi az ENSZ Alapokmányát és a Biztonsági Tanács határozatait, ha erről esik szó.

Hozzátette: meglátása szerint a szankciók nem jelentenek megoldást a problémákra, ezt mutatják Belgrád saját tapasztalatai is, hiszen Szerbiát annak idején egy évtizedig sújtották büntetőintézkedésekkel.

Ajánljuk még