Aktuális

Videón az elképesztő hajrá: négyes célfotó, egy hajszálon múlt az újabb magyar érem a vizes vb-n

A magyar baloldal képviselői is részesei lehetnek a brüsszeli korrupciónak

Sajtóhírek szerint akár magyar baloldal európai parlamenti (EP-) képviselői is érintettek lehetnek a brüsszeli korrupciós botrányban.

 

Egyre nagyobb méreteket ölt az Eva Kaili volt szocialista EP-alelnök nevével fémjelzett brüsszeli korrupciós botrány. A botrány főszereplője Eva Kaili, szocialista EP-képviselő, aki egyben az Európai Parlament alelnöke is. A szálak a Soros-hálózatig is elérnek.

Magyar szálak a korrupciós botrányban

Dobrev Klára és Gurmai Zita után nemrég újabb hazai baloldali képviselőről derült ki, hogy szoros kapcsolatban állt a súlyos korrupciós botrányba keveredett Kailival. Ujhelyi István nemcsak, hogy szoros kapcsolatban volt Kailival, hanem közösen szervezett vele konferenciát, valamint egy európai parlamenti csoportban a főnöke volt a korrupciós botrányba keveredett görög politikusnő. Ujhelyi azonban decemberben még letagadta, hogy bármilyen kapcsolatban lett volna Kailival.

Az Origo információi szerint akár magyar képviselők is érintettek lehetnek a korrupciós botrányban.

Kapcsolódó tartalom

A Manu Pineda-jelentés sok mindent megváltoztathat

Az Origo az üggyel összefüggésben megvizsgálta azt az emberi jogi jelentést, amelyben Marokkó és Katar egyaránt nevesítve vannak, ráadásul magyar baloldali EP-képviselők is megszavazták.

Manu Pineda szocialista EP-képviselő jelentésének célja az abban foglaltak szerint a regionális stabilitás és biztonság tágabb értelemben vett közel-keleti régióban történő támogatása.

A portál szerint külön érdekes, hogy a jelentés megemlíti, hogy az öböl-menti országokkal való szorosabb partnerséget az emberi jogok terén tett előrehaladásra vonatkozó egyértelmű referenciamutatókkal kell összekapcsolni, valamint a nők jogait, a véleménynyilvánítás és az egyesülés szabadságát, az emberi jogvédők szabadon bocsátását, a halálbüntetésre vonatkozó moratóriumot és a migráns munkavállalók jogait. Továbbá

üdvözli a bizottság a Kuvait és Katar állampolgárainak vízummentességére vonatkozóan előterjesztett javaslatot.

A jelentés szerint felhívják a bizottságot arra, hogy haladéktalanul kezdjen technikai megbeszéléseket azon kritériumok teljesítésének biztosítása érdekében, amelyek végső soron lehetővé teszik a kuvaiti és katari állampolgárok vízummentességét, valamint könnyítsék meg a régióból származó diákok Erasmus+ programhoz való hozzáférését.

Ez azért érdekes, mert Kaili éppen Katartól fogadott el kenőpénzeket a korrupciós ügyben.

A baloldal megszavazta

A magyar baloldal részéről Ujhelyi István nem tudott ott lenni a szavazáson, de a többiek megszavazták: a Gyurcsány pártjához tartozó Ara-Kovács Attila, Molnár Csaba, Rónai Sándor és maga Dobrev Klára is, a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton.

Ami az ügy érdekessége, hogy az SD (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) és a Renew frakcióból ellenszavazat nem volt, ami a decemberi fejlemények tükrében különösen figyelemre méltó. Az SD részéről nem volt tartózkodás sem, a Renew részéről csupán 12.

Ajánljuk még