Lényeges

Még sohasem fogyott annyi áram Magyarországon, mint hétfőn

A dán baloldal megszüntetné az 1686 óta létező egyházi ünnep státuszát

| Szerző: hirado.hu
A baloldali kormány tervei szerint nem lenne többé munkaszüneti nap az egyik legnagyobb egyházi ünnep Dániában. A több száz éves tradíciók felrúgása ellen az összes történelmi egyház tiltakozik.

Írásban tiltakoznak a vallásügyi miniszternél a történelmi egyházak képviselői Dániában, miután a baloldali vezetésű kormány ismét munkanappá nyilvánítaná a húsvét és a karácsony utáni legnagyobb egyházi ünnep, a nagy imanapot (Store Bededag).

A Dán Lelkészek Szövetsége, az Egyházi Tanácsok Országos Szövetsége, az egyházmegyei presbitériumok, valamint püspökök egyaránt hevesen tiltakoznak a hagyományok megszüntetésére irányuló baloldali döntés ellen. Az egyház képviselői szerint a kormány a drasztikus lépésével felrúgta az 1849-es alkotmányban is rögzített megállapodást, amely szerint az egyházat érintő politikai kérdésekben konzultálnia kell a politikának az egyházzal.

A közösen megfogalmazott levelükben közlik:

imádkozni fognak azért, hogy a vallási hagyomány a jövőben ne sérüljön.

Louise Schack Elholm vallásügyi miniszter a nyílt levél tartalmára reagálva közölte, pénteken konzultálni fog püspökökkel, és más egyházi vezetőkkel a kérdés mielőbbi megnyugtató rendezése érdekében.

A nagy imanap Dánia egyik legfontosabb egyházi ünnepe, és a húsvét utáni negyedik péntekre esik. Bevezetéséről V. Keresztély dán király döntött 1686-ban.

A modern Dániában – december 25. mellett – ezen a napon „áll le az ország”, csak a benzinkutak üzemelnek.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még