Rendkívüli

Meghalt az ukrán belügyminiszter

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Spanyol külügyminiszter: Kétséges, hogy Madrid tankokat szállítana Ukrajnának

A spanyol külügyminiszter szerint kétséges, hogy Spanyolország Leopard típusú harcjárműveket fog szállítani Ukrajnának.

Ez a lehetőség pillanatnyilag nincs napirenden – fogalmazott José Manuel Albares szerdán Davosban a Világgazdasági Fórum találkozóján az Europa Press spanyol hírügynökség jelentése szerint.A tárcavezető ugyanakkor nem zárta ki, hogy egy későbbi időpontban szállítsanak majd tankokat Ukrajnának. Utalt rá, hogy múlt pénteken tanácskozást tartottak a kérdésről a németországi Ramsteinnél működő amerikai légitámaszponton.

Kapcsolódó tartalom

Spanyolország szereti az ilyen jellegű döntéseket „közösen és egységben” meghozni – emelte ki Albares. Hozzátette: Madrid az ukrajnai háborúval kapcsolatban azt teszi, amiről úgy gondolja, hogy minden szinten a legjobban segíti az ukránokat abban, hogy megvédjék szuverenitásukat és területi integritásukat, és mielőbb helyreállítsák a békét az országban.

Megosztja a spanyol kormányt Ukrajna ügye

A spanyol külügyminiszter szavai rávilágítanak arra, hogy a madridi kormány nem egységes az ügyben. Pedro Sánchez miniszterelnök kormányában a balközép Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) lépett szövetségre a kisebb, Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali pártszövetséggel, amely kritikus az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányokkal kapcsolatban.

Sajtójelentések szerint júniusban Spanyolország fontolgatta, hogy Leopard 2A4 típusú harcjárműveket küldjön Ukrajnának. Egy zaragozai raktárban ugyanis 53 ilyen típusú tank állt 2012 óta, de végül több hétig húzódó spekuláció után a védelmi miniszter azt közölte, hogy a szóban forgó harckocsik lerobbant állapotban vannak, és már nem is javíthatók.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

Kapcsolódó hírek

ENSZ-főtitkár: Siralmas állapotban van a világ
Az ENSZ-főtitkár szerint siralmas állapotban van a világ az egymással összekapcsolódó számtalan kihívás miatt, a klímaváltozástól kezdve az ukrajnai háborúig, amelyek úgy halmozódnak egymásra, mint az autók egy tömeges karambolban.
Külföld
Kissinger: Oroszországot idővel vissza kell engedni a nemzetközi rendszerbe
Csak az állandó párbeszéd fenntartásával lehet elkerülni a jelenleg zajló háború kiterjedését, eszkalációját Henry Kissinger szerint, aki úgy látja, Oroszország további elszigetelése helyett érdemes volna már most azon gondolkodni, hogy a megfelelő időben az oroszok miként kerülhetnek vissza a nemzetközi vérkeringésbe. Emellett viszont Ukrajna semlegességét is idejétmúltnak tartja.
Külföld
Megkezdődött a Világgazdasági Fórum éves találkozója Davosban
Az ukrajnai háború és a globális recesszió miatti problémák fogják uralni várhatóan a kedden Davosban megkezdődött Világgazdasági Fórum (WEF) éves találkozóját, amelynek témája idén „az együttműködés lehetőségei egy széttöredezett világban”.
Külföld

Ajánljuk még