Rendkívüli

Meghalt az ukrán belügyminiszter

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rendőrségi toplistás bandatagokat helyezett szabadlábra a svéd bíróság

| Szerző: hirado.hu
Kilenc, valamint hét évre ítélte a svéd bíróság azt a két, húszas évei elején járó fiatalt, akik a vád szerint gyilkosság szándékával támadtak meg egy férfit Svédországban még 2020-ban. Ennek ellenére a bíróság engedélyezte, hogy a másodfokú tárgyalásig szabadlábon védekezhessenek, mert szerinte nem áll fenn a szökésük veszélye. A két férfi szerepel a svéd rendőrség bűnözői toplistáján.

 

A három évvel ezelőtti eset előzménye egy rivális bűnszervezetek közötti, gyorséttermi lövöldözés volt, amely során egy 12 éves – vétlen kislány – életét vesztette. A két „eredeti célpont”, akik túlélték a támadást, akkor elhatározták, hogy visszavágnak az éttermi támadásért, ehhez pedig egy kábítószer-kereskedelemben érdekelt csoport, a Filterless Boys két tagját bérelték fel. A csoport nem ismeretlen a svéd bűnüldöző szervek előtt, ugyanis az elmúlt évek véres bandaháborúinak aktív szereplője.

2020 őszén az áldozatot egy találkozót színlelve kelepcébe csalták, és megtámadták, de sikerült elmenekülnie, könnyű sérülésekkel megúszta az esetet. A tetteseket 2022 őszén tartóztatták le, és most tárgyalták az ügyüket, amely a vádlottak számára győzelemmel érte fel. A svéd Expressen beszámolói szerint az ítélet kihirdetésekor egyikük örömében megszaggatta a saját ingét.

Az ügyben eljáró ügyész, Ida Arnell a sajtó képviselőinek elmondta, még nem találkozott azzal, hogy egy ilyen súlyú ügyben a vádlottak szabadlábon védekezhettek volna a másodfokú tárgyalásig. Közölte:

fennáll a szökésük, elrejtőzésük veszélye, ráadásul mindkét vádlott esetében reális a bűnöző életmód folytatása.

Az ügyész véleményét osztja az ügyben eljáró nyomozó is, aki szerint

kiemelt kockázatú bűnelkövetőkről van szó, akik egy erőszakos banda tagjai. A két migrációs hátterű vádlott ráadásul szerepel a svéd rendőrség bűnözési toplistáján, amely hetvennégy bűnöző nevét tartalmazza.

Az eset sajnálatos módon nem meglepő, ugyanis a jóléti Svédországban a migráció támogatása, ösztönzése hosszú évek óta zajlik, annak ellenére, hogy komplett – svéd nyelvű, bárki által elérhető – katalógus készült az országban egymással háborúban álló bandákról, és az általuk elkövetett bűncselekményekről. Az elmúlt években szinte minden hétre jut egy, zömében migráns hátterű csoportok által elkövetett bűncselekmény, késelés, lövöldözés vagy robbantás a skandináv országban.

Kapcsolódó tartalom

 

 

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még