Aktuális

Novák Katalin lemondott

Megúszhatja a brüsszeli korrupció kulcsfigurája? Előnyös vádalkut köthetett

A hírek szerint megegyezett a belga ügyészséggel a brüsszeli korrupciós botrány kulcsfigurája: vádalku keretében vállalta, hogy mindent elmond az Európai Parlamentet behálózó bűnszervezet működéséről, cserébe pedig csak egy évre megy börtönbe. Az olasz Pier Antonio Panzeri már meg is nevezett egy szocialista EP-képviselőt, akinek elmondása szerint 120 ezer eurót (48 millió forintot) adott át – hangzott el az M1 Híradóban.

Megijedt az öt év börtöntől a volt szocialista EP-képviselő, Pier Antonio Panzeri és kiegyezett a belga ügyészséggel – írja az Európai Parlamentet érintő korrupciós ügyről az origo. Az internetes portál cikkében az áll: így csak egy évre megy börtönbe, viszont besúgott egy másik szocialista EP-képviselőt, Marc Tarabellat, aki szerinte 120 ezer eurós korrupciós pénzt adott neki.

A brüsszeli korrupciós botrányban baloldali EP-képviselők ülnek börtönben, előzetes letartóztatásban. A Le Soir szerint egyébként Panzeri lányát is könnyen bevihetik – olvasható az origón.

Pier Antonio Panzeri fontos tagja volt az Európai Parlamentnek. Több mint két éven át az Emberi Jogi Albizottságot vezette. Vádalkujának köszönhetően nemhogy véget érhet a nyomozás, hanem újabb politikusokról derülhet ki, hogy megvesztegették őket.

A brüsszeli Politico szerint Panzeri tájékoztatni fogja a nyomozókat a folyamatban lévő nyomozás legfontosabb részleteiről. Információkat ad át a pénzügyi megállapodásokról, az érintett országokról, kik részesültek és kik vettek részt. A lap úgy értesült, a politikus beleegyezett abba is, hogy nyilvánosságra hozza azoknak a nevét, akiket bevallottan vesztegetett.

A lap úgy tudja: az olasz politikus elismerte, hogy részt vett a bűnszervezetben, sőt azt is, hogy annak egyik vezetője volt.

Kapcsolódó tartalom

Az Európa Parlamentben az egyre több politikust érintő korrupciós botrányt igyekeznek úgy beállítani, hogy csak néhány képviselő tért le a becsületes útról.

„Néhányan bűncselekménynek tűnő ügyeket követtek el. Mindez az összes tagunk jó hírét bemocskolja, ebből pedig mindenképpen tanulnunk kell, meg kell változtatnunk a dolgokat, mert a bizalom megszakadt” – fogalmazott kedden Ylva Johansson belügyi biztos az korrupciós botrányával kapcsolatosan, az Európai Parlament rendkívüli vitáján.

Az európai néppárt vezérszónoka, Vladimír Bilčík is csak néhány kollégát és egyedi eseteket emlegetett – holott sajtóhírek szerint a korrupciós botránynak több mint hatvan érintettje lehet.

Az ügyben eddig őrizetbe vett képviselők frakciója, a szocialisták és demokraták nevű képviselőcsoport vezérszónoka – az állítólag éppen Eva Kaili megüresedett alelnöki posztjára pályázó Raphael Glucksmann – maga is erős szavakat használt a történtekre.

Ez a történet undorító, az úgynevezett baloldaliak az elveiket adták fel – mondta a francia politikus.

Pier Antonio Panzeri vallomása nagy horderejű lehet az ügyben, az olasz befolyásos politikus szerteágazó kapcsolattal rendelkezik az Európai Parlamentben – nyilatkozta az M1-en az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

„Miután 2019-ben már nem volt képviselő, ugyanúgy szabadon bejárt az Európia Parlamentbe, lobbizott, és úgy tűnik a hírekből, hogy a civilszervezetén, az NGO-ján keresztül moshatták a pénzeket” – fejtette ki Pindroch Tamás.

Hozzátette: az elmúlt években azok a liberális és szocialista vádolták folyamatosan korrupcióval a magyar kormányt, akikről most kiderült, hogy kenőpénzt fogadtak el.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Pier Antonio Panzeri (Forrás: Facebook).

Ajánljuk még