Fontos

Kocsmai dulakodás után az autó elé lökte áldozatát a Thököly úton

Helikopter-balesetben meghalt az ukrán belügyminiszter – VIDEÓ

Az ukrán belügyminiszter, a helyettese és egy államtitkár is életét vesztette a brovari helikopterszerencsétlenségben – közölte szerda reggel az ukrán rendőrség.

Tizennyolc ember meghalt, köztük Ukrajna belügyminisztere, Denisz Monasztirszkij, miután lezuhant az őt is szállító helikopter egy óvoda mellett Kijev külvárosában. A helikopteren utazó nyolc másik utas között volt Jevhenyij Jenyin belügyminiszter-helyettes és Jurij Lubkovics államtitkár is, akik szintén szintén meghaltak – írta a BBC.

Mariana Reva, a rendőrség szóvivője megerősítette, hogy kilenc ember volt a lezuhant helikopter fedélzetén. Olekszij Kuleba, a kijevi régió kormányzója a Telegramon közölte, az áldozatok között három gyerek is van. A baleset után robbanás történt, a területen hatalmas tűz ütött ki. Azt írta: „Eddig 29 sebesültről, köztük 15 gyerekről tudunk.

A baleset idején sötét és ködös volt az idő. Az első jelentések szerint a helikopter az óvodának csapódott, mielőtt egy lakóépület közelében lezuhant.

A jármű roncsai az égő épület előtt hevertek, az óvodából kiköltöztették a gyerekeket és a személyzetet.

Jurij Ignat, a légierő parancsnokságának szóvivője egy tévéadásban elmondta, hogy a Brovariban lezuhant helikopter az állami katasztrófavédelmi szolgálathoz tartozott.

Denisz Smihal miniszterelnök azt írta a Telegramon, hogy azonnal létrehoznak egy különleges nyomozócsoportot, amely a baleset körülményeit vizsgálja majd.

Volodimr Zelenszkij szörnyű tragédiának nevezte a ma reggeli helikopter-balesetet.

Az ukrán elnök Telegram-csatornáján a következőket írta: „Ma szörnyű tragédia történt Brovariban. Lezuhant az állami mentőszolgálat helikoptere, a baleset helyszínén pedig tűz ütött ki. Utasítottam a biztonsági szolgálatot, hogy a nemzeti rendőrséggel és más felhatalmazott szervekkel együttműködve derítsék fel a történtek összes körülményét. Minden szolgálat a tragédia helyszínén dolgozik.

Majd így zárta bejegyzését: „Részvétem az áldozatok családtagjainak és barátainak. (…) Nyugodjanak békében mindazok, akik életüket vesztették ezen a sötét reggelen.

Charles Michel, az európai uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke a szerencsétlenség hírére reagálva megrendülését fejezte ki. „Osztozunk Ukrajna és az áldozatok családjainak gyászában, Denisz Monasztirszkij az Európai Unió nagy barátja volt” – írta a belga politikus a Twitteren.

Emmanuel Macron francia elnök közölte, hogy elszomorítja a miniszter tragikus halála.

Vezető lengyel politikusok, köztük Andrzej Duda elnök is részvétét fejezte ki. A konzervatív politikus a Twitteren az írta: nagy szomorúsággal fogadta a több ember, köztük az ukrán belügyi tárca képviselői életét megkövetelő légikatasztrófáról szóló hírt.

Denisz Monasztirszkij 1980-ban a délnyugat-ukrajnai Hmelnickijben született. A 43 éves férfi 2021 júliusában lépett hivatalba, politikai karrierje előtt ügyvédként dolgozott. Volodimir Zelenszkij elnök kormányának egyik legnépszerűbb alakja volt.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Mentőszolgálatok a helikopter-baleset helyszínén Brovariban (Forrás: EPA/Sergey Dolzhenko)

Ajánljuk még