logo

Műsorújság

Rendkívüli

Meghalt az ukrán belügyminiszter

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kissé lassult, de még 10 százalék felett a brit infláció

Valamelyest lassult, de továbbra is 10 százalék felett járt decemberben az éves brit infláció.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árak (CPI) 2022 utolsó hónapjában 10,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Novemberben 10,7, októberben 11,1 százalék volt a tizenkét havi brit infláció. A Bank of England éves inflációs célja 2 százalék.

Az októberben mért ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött.

Az indikatív modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban, 1981 októberében volt a tavaly októberinél magasabb az éves brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel.

A statisztikai hivatal szerdai tájékoztatása szerint decemberben átlagosan 0,4 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak Nagy-Britanniában, mint novemberben. Októberben 2 százalék, novemberben szintén 0,4 százalék volt a havi összevetésű infláció.

Az ONS friss adatai alapján az infláció decemberi lassulásában a teljes kosár átlagán belül a közlekedési szektornak volt a legnagyobb szerepe.
Ebben a kategóriában tavaly júniusban 15,2 százalékkal tetőzött az éves áremelkedési ütem, decemberben viszont átlagosan 6,9 százalékkal emelkedtek az árak tizenkét havi összehasonlításban.

Az ONS hangsúlyozza, hogy a közlekedési szektorban, amelynek inflációjában az üzemanyagárak változása a meghatározó, hat hónapja folyamatosan lassul az áremelkedés üteme.

A statisztikai hivatal szerdai ismertetése szerint a nagy-britanniai üzemanyagárak decemberben átlagosan 11,5 százalékkal voltak magasabbak, mint a tavalyi azonos hónapban. Novemberben 17,2, októberben 22,2 százalékos üzemanyag-árnövekedést mértek éves összevetésben.

Az ONS kimutatása szerint az áremelkedési ütem lassulását ebben a termékcsoportban mindenekelőtt a motorbenzin és a dízelüzemanyag kiskereskedelmi árainak markáns csökkenése okozta.

A motorbenzin literje decemberben átlagosan 1,5530 fontba (707,50 forintba), a dízelüzemanyagé 1,7910 fontba (807 forintba) került Nagy-Britanniában.

Ez azt jelenti, hogy a benzin literje 0,83 fonttal (374 forinttal), a gázolajé 0,88 fonttal (396 forinttal) lett olcsóbb egy hónap alatt. A jelenlegi brit inflációs környezetben a Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja – több mint egy éve folyamatosan és agresszív mértékben szigorítja monetáris politikáját.

A brit jegybank 2021. december 16-án kezdte a mostani pénzügypolitikai szigorítási ciklust az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről, és eddig kilenc kamatemelést hajtott végre; jelenlegi alapkamata 3,50 százalék.

Ajánljuk még