Fontos

A rezsivédelmi költségvetés volt a kormányülés témája

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gál Kinga: Méltatlan a bővítési EU-biztos ellen intézett politikai támadás

Méltatlan a Várhelyi Olivér európai uniós bővítési biztos ellen intézett politikai támadás, a biztos szakmai teljesítménye kiemelkedő, megnyilatkozásaiban az unió hivatalos álláspontját képviseli – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) delegációjának elnöke Strasbourgban szerdán.

Az MTI-hez eljuttatott Fidesz-közlemény szerint Gál Kinga a közös kül- és biztonságpolitika végrehajtásáról szóló éves jelentéssel kapcsolatban kijelentette: hisztériakeltés zajlik Várhelyi Olivér körül, amely – fogalmazott – figyelemelterelésként is szolgálhat a nemrég egy baloldali politikus ügye kapcsán kirobbant korrupciós botrányról.

Kapcsolódó tartalom

Leszögezte: a bővítési biztos szakmai teljesítménye kiemelkedő, megnyilatkozásaiban az unió hivatalos álláspontját képviseli, amit alátámaszt az Európai Bizottság szóvivőjének álláspontja is. Eszerint a biztos munkája során a felülvizsgált módszertant alkalmazza, amely még inkább középpontba helyezi a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok tiszteletben tartását – hangsúlyozta.

Az EP-állásfoglalással kapcsolatban Gál Kinga azt mondta, a civil szervezetekre jellemző, aktivista típusú uniós parlamenti jelentések károsak az Európai Unió külpolitikájának egészére nézve.

A magyar képviselő hangoztatta: példa nélküli és méltatlan a Várhelyi Olivérrel szemben megfogalmazott bírálat, mert a magyar biztos

„kulcsszerepet játszik abban, hogy az unió bővítési politikája újra lendületet kapott”.

A bővítésellenes baloldal tényszerű bizonyítékok nélküli vádaskodása súlyos kockázat az Európai Unió jövője szempontjából, hiszen ez akár komoly akadályt is jelenthet a bővítés menetében – figyelmeztetett.

Várhelyi Olivér „az uniós csatlakozásra váró országok vonatkozásában olyan gyakorlati és az unió számára gazdasági haszonnal bíró szempontokat is figyelemben tart, mint az infrastruktúra és az energiahálózatok fejlesztése, a zöld energiára történő áttérés, illetőleg a hozzájárulás egyes kulcsfontosságú beruházásokhoz” – tette hozzá Gál Kinga.

Kiemelt kép: MTI/Európai Parlament/Jan Van de Vel

Kapcsolódó hírek

Várhelyi Olivér: Az ukrajnai háború miatt is fontos a közel-keleti együttműködés
A közel-keleti térséggel való együttműködés különösen fontos az ukrajnai háború miatt is, e régió megszenvedte a háború következményeit, különösen az élelmiszerellátás szempontjából – mondta Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős uniós biztos kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.
Külföld

Ajánljuk még