Aktuális

Novák Katalin lemondott

Felmentették az adócsalás vádja alól a Nobel-békedíjas Fülöp-szigeteki újságírót

Felmentette szerdán a manilai fellebbviteli bíróság az adócsalás vádja alól a Fülöp-szigeteki, Nobel-békedíjas Maria Ressát.

Az ügyészség nem tudta kétséget kizáróan bizonyítani, hogy az újságíró megszegte a törvényt, amikor külföldi befektetőkön keresztül vont be tőkét híroldala, a Rapplerbe működtetésébe.

„Hálásak vagyunk a bíróságnak, hogy az ügyben igazságos döntés született és, hogy felismerték, hogy az adóhivatal tisztességtelen, hamis és silány rágalmainak semmiféle valóságalapjuk nincs” – olvasható a híroldal nyilatkozatában. „A sajtót és a tőkepiacot illetően messzemenő következményei lettek volna, ha a bíróság másképp határoz” – fogalmaz a Rappler.

„Ma a tények, az igazság, az igazságosság nyert. A győzelem minden Fülöp-szigetekié, akit valaha igazságtalanul vádoltak” – mondta Ressa a tárgyalás után.

Maria Ressa Fülöp-szigeteki és Dmitrij Muratov orosz újságírónak 2021-ben ítélték oda a Nobel-békedíjat a „demokrácia és a tartós béke előfeltételének tekinthető véleménynyilvánítás szabadságáért” folytatott erőfeszítéséért.

A Ressa és híroldala elleni, adóelkerüléssel kapcsolatos vádak a manilai értékpapír- és tőzsdefelügyelet 2018-as feljelentése nyomán merültek fel, miszerint a hírportál megsértette a fülöp-szigeteki médiavállalatok külföldi tulajdonlását és ellenőrzését tiltó alkotmányos rendelkezést, amikor az Omidyar Network és a North Base Media külföldi befektetető cégektől befolyó összeg után nem fizette meg az ezt terhelő közterheket.

Ezen vádakra hivatkozva a hatóság elrendelte a híroldal megszüntetését. A Rappler tagadta a vádakat, mondván a portál teljes mértékben Fülöp-szigeteki tulajdonban van.

Szerdán végül az adóügyi bíróság megállapította, hogy Ressának és a Rapplernek nem származott haszna az érintett tranzakciókból.

A Fülöp-szigeteki hatóságok az utóbbi években több alkalommal őrizetbe vették Maria Ressát, jelenleg is több bírósági eljárás folyik az újságíró ellen. Maria Ressa 2012-ben társalapítója volt a Rappler kormánykritikus oknyomozó hírportálnak, amelynek munkáját jelenleg is vezeti. A Rappler rendszeresen bírálta Rodrigo Duterte koárbbi elnök kijelentéseit és véres drogellenes háborúját.

A Nobel-bizottság méltatása szerint Ressa a véleménynyilvánítás szabadságának rettenthetetlen védelmezője. A Rappler hírportál rendszeresen foglalkozik azzal is, hogy a közösségi médiát hogyan használják fel álhírek terjesztésére, az ellenfelek zaklatására és a közbeszéd manipulálására.

Ajánljuk még