Aktuális

Novák Katalin lemondott

Ellentmondásba bonyolódott a Fehér Ház – tovább gyűrűzik Biden titkosított dokumentumok miatti botránya

| Szerző: hirado.hu
Tovább gyűrűzik Joe Biden amerikai elnök titkosított dokumentumok miatt kirobbant botránya, mely kapcsán most a Fehér Ház bonyolódott ellentmondásba. Míg korábban azt állították, hogy az elnök rezidenciáján hivatalos ügyeket szokott intézni, most már arról szólnak a hírek, hogy a Wilmingtonban található házát „privát” célra használja.

Mint arról korábban beszámoltunk, Joe Biden amerikai elnök, még hivatali idejét megelőzően használt washingtoni irodájában minősített iratokat találtak egy zárt szekrényben. Habár a titkosított dokumentumokra tavaly november 2-án bukkantak rá az elnök jogi képviselői, az esetet a november 8-án megtartott amerikai félidős választások előtt nem hozták nyilvánosságra, így csak két hónappal később, január közepén értesülhetett a sajtó a történtekről.

Azóta Joe Biden delaware-i otthonából újabb bizalmas iratok kerültek elő, melyeket az elnök magánkönyvtárában, valamint garázsában tárolt. A sor azonban még itt sem ért véget, ugyanis Biden ügyvédje Richard Sauber a múlt héten Wilmingtonba utazott, hogy jelen legyen az ott korábban talált dokumentumok igazságügyi minisztérium részére történő átadásánál, majd jelezte,

az átvizsgált anyagban öt további „minősített jelzésű” lapot találtak.

Kapcsolódó tartalom

Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter a múlt héten Robert Hur személyében független különleges ügyészt nevezett ki az iratok ügyében indított vizsgálat lefolytatására, továbbá az amerikai képviselőház republikánus képviselői is az eset kivizsgálását kezdeményezték a helytelenül tárolt titkos dokumentumok kezelésével kapcsolatban.

A Fehér Ház ellentmondásba bonyolódott az ügy kapcsán

A Fehér Ház korábban a Biden delaware-i otthonában talált iratok kapcsán azt állította, hogy az elnök rezidenciáján hivatalos ügyeket szokott intézni, most már arról szólnak a hírek, hogy a Wilmingtonban található házát „privát” célra használja.

A Fehér Ház 2022. február 25-i sajtótájékoztatóján Jen Psaki volt sajtószóvivő azt mondta, Biden bárhonnan el tudja végezni a munkáját.

Megjegyzem, minden elnök képes bárhonnan dolgozni, mert az elnökségek így vannak felszerelve. Joe Biden Delaware-be megy egy családtagja gyászszertartására, és ott fog tartózkodni, ezért utazik oda a hétvégén” – fogalmazott Jen Psaki, aki hozzátette: „az elnöknek megvan a képessége arra, hogy bárhonnan biztonságos hívást kezdeményezzen.”

Azonban hétfőn a Fox News csatorna értesülései szerint a Fehér Ház jogtanácsosi hivatala már azt közölte, hogy Biden wilmingtoni tartózkodási helye privát jellegű. A hivatal ezt a kijelentést annak magyarázataként tette, hogy miért nem létezik látogatási napló Biden wilmingtoni rezidenciáján.

Mint minden elnök számára a modern történelem évtizedeiben, az ő személyes rezidenciája is privát jellegű” – hangsúlyozta a hivatal.

A csatorna továbbá kiemelte, Biden korábban már tartott törvényhozási találkozókat wilmingtoni otthonában, például egy alkalommal a szenátus többségi vezetőjével, Chuck Schumerrel és Joe Manchin szenátorral.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök. (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

Ajánljuk még