Baleset

Tömeges karambol történt az autópálya kivezető szakaszán, egy sávon halad a forgalom

Davos – Globális kibertámadás várható két éven belül az instabil geopolitikai környezet miatt

A vállalatok vezetőinek 86 százaléka világszerte lehetségesnek gondolja, hogy két éven belül „mindenki számára katasztrofális”, globális kibertámadást hajtanak végre, elsősorban az instabil geopolitikai környezet miatt – derül ki a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) és az Accenture vállalati tanácsadóiroda szerdán ismertetett nemzetközi felméréséből.

A közvélemény-kutatás szerint a kiberbiztonsági szakértők 93 százaléka is úgy gondolja, hogy a következő években a vállalatoknak kiterjedt támadásokra kell számítaniuk számítógépes rendszereik ellen. A jelentésben kiemelik: a kibertámadások kitervelőinek stratégiájában változás érzékelhető, mert a legtöbb ilyet már hírnévrontás céljából, vállalatok ellen követik el.

A megkérdezettek csaknem fele – 48 százalék – úgy véli, hogy nem rendelkezik megfelelő eszközökkel a kibertámadások kivédésére. Úgy látják tovább, hogy az üzleti partnereikkel és a teljes ellátási lánccal szemben elkövetett kibertámadások növelik azok kockázatát rájuk nézve is.

Kapcsolódó tartalom

A legkiszolgáltatottabb helyzetben a felmérés tanúsága szerint az energiaszolgáltatási ágazat van. A válaszadók egynegyedének saját bevallása szerint ugyanis nem áll rendelkezésére elegendő erőforrás és technikai háttér egy nagyobb horderejű kibertámadással szemben. A vállalatvezetők nagy többsége – két százalék kivételével – elkötelezettnek mondta magát a kiberbiztonság növeléséhez szükséges változtatások végrehajtása mellett.

A válaszadók 79 százaléka a vállalatokra vonatkozó digitális környezet szabályozását fontos lépésként nevezte meg a kibertámadások kockázatának csökkentése érdekében. A jelentésből az is kiderül, hogy a vállalkozók felét egy új cég beindításakor a helyszín kiválasztásában nagyban képes befolyásolni a különböző országok kiberbiztonsága.

A WEF szakértői ezért arra figyelmeztetnek, hogy mindenképpen szükségessé vált egy mindenki által elfogadott közös nyelvezet és mérési rendszer létrehozása ezen a területen a hatékonyabb fellépés érdekében.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

Kapcsolódó hírek

Megkezdődött a Világgazdasági Fórum éves találkozója Davosban
Az ukrajnai háború és a globális recesszió miatti problémák fogják uralni várhatóan a kedden Davosban megkezdődött Világgazdasági Fórum (WEF) éves találkozóját, amelynek témája idén „az együttműködés lehetőségei egy széttöredezett világban”.
Külföld

Ajánljuk még