Legfrissebb

Kisteherautó ütközött a HÉV-vel, megbénult a forgalom

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bundesliga: vegán kolbász, újrahasznosított poharak, klímakampány

A Bundesliga első négy osztályának tavaszi nyitányán már klímavészhelyzetre figyelmeztető szögletzászlókkal, vegán sültkolbásszal, kerékpártárolókkal, és egy lerombolt falu emlékével találkozhatnak a drukkerek. Mindeközben a Ruhr-vidéken elhelyezkedő Lützerath faluját a lignitbányászat miatt dózerolták le a hatóságok.

Új csomagolási törvény lépett életbe Németországban január elsejével, s ennek értelmében kötelezik az elvitelre is szállító éttermeket, büféket, pizzériákat, hogy ételeiket újrafelhasználható csomagolásban is kínálják.

A rendelkezés a német futballt, a Bundesliga első négy osztályát is érinti. Mérkőzéseken nem lehet eldobható pohárban üdítőt vagy sört fogyasztani, csak és kizárólag újrahasznosítható korsókból kortyolható a nedű. Ami a meccsek alatti étkezést illeti, ott a jogalkotók megengedőbbek voltak: eldobható tányéron kínálhatják a büfék a currywurstot, illetve a mostanra azt népszerűségben beelőző döner kebabot.

Kapcsolódó tartalom

A német pályákon lassan már megszokott szivárványos karszalagok helyét – a világ legfenntarthatóbb bajnoksága címre pályázó Bundesligában – a klímavészhelyzetre figyelmeztető, kékből fokozatosan vörösre váltó kapitányi karszalagok váltják fel; és ez a sors vár az eddig sárgán lengedező szögletzászlókra is.
Ami a csapatmezeket illeti, a Nike és a Puma már csak újrahasznosított anyagból készít felszereléseket, de az Adidasnál is 90 százalék az ilyen mezek aránya. A klímavészhelyzet együtt jár a zöldségekből készült vegán „bratwurst” szárnyalásával, amely szinte minden német stadionban kapható lesz a nagyszabású tervek szerint.
A Deutsche Welle beszámolója szerint a szurkolókat a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) a tömegközlekedési eszközök használata mellett a kerékpárok igénybevételére ösztönzi; bár ez csak akkor működhet, ha a csapat szurkolói jellemzően az adott nagyváros stadionközeli kerületében élnek.
A zöldenergiát és a fenttartható fejlődést zászlajára tűző országban fölöttébb érdekes annak ténye, hogy a Ruhr-vidéken elhelyezkedő Lützerath faluját a hatóságok ledózerolják csak azért, hogy a település alatti lignitet ki lehessen bányászni.
A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még