Aktuális

Megérkeztek az e heti legszerencsésebb számok

Brüsszeli korrupció: pénzzel teli bőröndöktől hangos az európai közbeszéd

A brüsszeli korrupció üzemszerűen, bűnszervezetként és már évek óta működött – derül ki az eddig kiszivárgott beismerő vallomásokból. A feltételezések szerint azért Eva Kaili brüsszeli otthonát használták a korrupciós pénzek rejtegetésére, mert az ingatlant a mentelmi jog védte, így a hatóságok nem tarthattak ott házkutatást. A botrány miatt rendkívüli vitát tartottak az Európai Parlamentben, több párt is azzal vádolja egymást, hogy politikai előnyt faragnának a korrupciós botrányból – számolt be az M1 Híradója.

Mi az ördög történik Brüsszelben? – ezzel a kérdéssel nyitotta meg az Európai Bizottság belügyi biztosa az Európai Parlament korrupciós botrányával kapcsolatos keddi rendkívüli vitáját. Bár Ylva Johansson, az unió belügyi biztosa szerint tarthatatlan, hogy az európai közbeszéd most az Ukrajnának nyújtott szolidaritás helyett pénzzel teli bőröndöktől hangos, a korrupciós ügy részleteivel kapcsolatban a svéd politikus óvatosan fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom


„Néhányan bűncselekménynek tűnő ügyeket követtek el. Mindez az összes tagunk jó hírét bemocskolja, ebből pedig mindenképpen tanulnunk kell, meg kell változtatnunk a dolgokat, mert a bizalom megszakadt”

 fogalmazott a belügyi biztos.

Az Európai Néppárt vezérszónoka is csak néhány kollégát és egyedi eseteket emlegetett, holott sajtóhírek szerint a korrupciós botránynak több mint hatvan érintettje lehet.

„Meg vagyok győződve, hogy az Európai Parlament elszánt, hogy foglalkozzon egyes rothadt almákkal, akik ebben a házban voltak   mondta a szlovák Vladimír Bilčík.

A zöldek színeiben Terry Reintke is az európai intézmények megítélése miatt aggódott. Miközben úgy tűnt, az ügyben eddig őrizetbe vett képviselők frakciója, a szocialisták és demokraták nevű képviselőcsoport vezérszónoka, az állítólag éppen Eva Kaili megüresedett alelnöki posztjára pályázó Raphael Glucksmann a saját frakciója jó hírét igyekezett mentegetni.

„Ez a történet undorító, az úgynevezett baloldaliak az elveiket adták fel”

mondta a francia politikus.

„Én a szocialista frakció viselkedésétől elhatárolódom” – jelentette ki a jobboldali Identitás és Demokrácia frakciót képviselő Paolo Borchia. Az olasz kéviselő a baloldal mellett az Európai Néppárt korábban felmerült érintettségére utalva azt mondta: mostanra alig lehet becsületes pártcsaládokról beszélni, ezért az ügyben nem az Európai Parlamentnek, hanem az Európai Bizottságnak kellene fellépnie.

Azt az Európai Parlament vezetése is érzi, hogy a korrupciós botrány csapást mért a testület hitelességére, ezért Roberta Metsola, az EP elnöke hétfőn „komoly reformokat” helyezett kilátásba.

Kiemelt képen: A belga rendőrség által 2022. december 14-én közzétett kép a hatóságok által lefoglalt közel 1,5 millió euró készpénzről. Eva Kaili szocialista EP- képviselőt, az EP alelnökét december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozás részeként, azóta fogságban van. (Fotó: MTI/AP/Belga rendőrség)

Kapcsolódó hírek

Rendkívüli plenáris vitát tart a korrupciós botrány miatt az Európai Parlament
Átfogó reformokat ígér az Európai Parlament a brüsszeli korrupciós botrány miatt. A testület azért kényszerül erre, mert egyre több szocialista és néppárti képviselőről derül ki, hogy készpénzt vagy nagy értékű ajándékot fogadott el közel-keleti és afrikai országoktól. Az Alapjogokért Központ közben a közösségi oldalán feltette a kérdést: Vajon kezdhetnek-e izzadni a hazai dollárbaloldal képviselői? – hangzott el az M1 Híradóban.
Külföld
Korrupció az Európai Parlamentben: reformokat ígérnek konkrétumok nélkül
Átfogó reformokat ígért az Európai Parlament elnöke a testület korrupciós botránya nyomán. Roberta Metsola azért kényszerül erre, mert egyre több szocialista és néppárti képviselőről derül ki, hogy készpénzt vagy nagy értékű ajándékot fogadtak el közel-keleti és afrikai országoktól – számolt be az M1 Híradó.
Külföld
Brüsszeli korrupció: luxusutak „feledékeny” belgáknak
Tovább gyűrűzik az Európai Parlament (EP) szocialista képviselőinek egyre szélesebb köröket érintő korrupciós botránya: vasárnap Marc Tarabella belga szocialista EP-képviselőről derült ki, hogy elmulasztotta bejelenteni egy számára Katar által fizetett utazást. Néhány nappal korábban a szintén belga szocialista EP-képviselő, a parlament emberi jogi albizottságát elnöklő Marie Arenáról derült ki, hogy „elfelejtett” bejelenteni egy olyan katari utazását, melyet nem ő fizetett.
Külföld
A hazai baloldalig is elérhet a brüsszeli korrupciós botrány
Katar és Marokkó mellékszereplők a brüsszeli korrupciós ügyben, bárhonnan máshonnan is érkezhetett volna az ajánlat, az érintettek valószínűleg ugyanolyan örömmel fogadták volna el a pénzüket. Erről beszélt az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Dornfeld László szerint az ügy komoly sebet ejtett az Európai Parlamenten. Hozzátette: a korrupciós botrány a magyar baloldalig is elérhet – számolt be róla az M1 Híradója.
Külföld

Ajánljuk még