Rendkívüli

Meghalt az ukrán belügyminiszter

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Biden-botrány: válaszolt a Fehér Ház, miért késleltette az elnök titkosított iratokkal kapcsolatos ügyének nyilvánosságra hozatalát

| Szerző: hirado.hu
Joe Biden amerikai elnök még hivatali idejét megelőzően használt washingtoni irodájában minősített iratokat találtak egy zárt szekrényben. Habár a titkosított dokumentumokra tavaly november 2-án bukkantak rá az elnök jogi képviselői, az esetet a november 8-án megtartott amerikai félidős választások előtt nem hozták nyilvánosságra. A Fehér Ház a kritikák össztüzébe került az információk késleltetett nyilvánosságra hozatala miatt, így a kialakult helyzetre végül kedden reagált a jogtanácsosi hivatal szóvivője.

Január közepén értesült a sajtó arról, hogy Joe Biden amerikai elnök még hivatali idejét megelőzően használt washingtoni irodájában minősített iratokat találtak egy zárt szekrényben. Habár a titkosított dokumentumokra tavaly november 2-án bukkantak rá az elnök jogi képviselői, az esetet a november 8-án megtartott amerikai félidős választások előtt nem hozták nyilvánosságra.

Azóta Joe Biden delaware-i otthonából újabb bizalmas iratok kerültek elő, melyeket az elnök magánkönyvtárában, valamint garázsában tárolt. A sor azonban még itt sem ért véget, ugyanis Biden ügyvédje, Richard Sauber a múlt héten Wilmingtonba utazott, hogy jelen legyen az ott korábban talált dokumentumok igazságügyi minisztérium részére történő átadásánál, majd jelezte, az átvizsgált anyagban öt további „minősített jelzésű” lapot találtak.

Kapcsolódó tartalom

A Fehér Ház a kritikák össztüzébe került

A Fehér Ház a kritikák össztüzébe került az információk késleltetett nyilvánosságra hozatala miatt, így a kialakult helyzetre végül kedden válaszolt a jogtanácsosi hivatal szóvivője, Ian Sams, aki kiemelte, a Fehér Ház akkor ad ki információkat, amikor azt megfelelőnek tartja – számolt be az Associated Press News.

Arra a megjegyzésre, mely szerint az ügyet csak részletekben közölték, a szóvivő úgy reagált:

a Fehér Ház igyekszik szem előtt tartani azt a kockázatot, ami az olyan információk megosztásával jár, amelyek nem térnek ki teljes körűen a tényállásra.

Arra törekszünk, hogy ne csak az összes médiának, hanem a nyilvánosság számára is olyan átláthatók és informatívak legyünk, amennyire csak lehet, közben tiszteletben tartva egy folyamatban lévő igazságügyi minisztériumi vizsgálat integritását” – fogalmazott Ian Sams.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó:)

Ajánljuk még