Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Rendszeresen razziáznak a migránstáborokban a szerb hatóságok

Továbbra is sok az illegális bevándorló Horgos környékén, és a magyar határhoz közeli településeken. Az elmúlt hónapok lövöldözései miatt a szerb hatóságok rendszeresen razziáznak a migránstáborokban, begyűjtik és befogadóközpontba szállítják őket. A magyar határon azonban így sem enyhül a nyomás. Hétfőn például majdnem kétszáz főt akadályoztak meg az egyenruhások abban, hogy illegálisan hazánk területére lépjenek – hangzott el az M1 Híradójában.

Romosan állnak Horgos mellett az egykori jugoszláv határrendőrség épületei. Az egykori irodákban, éttermekben, boltokban az elmúlt években migránsok húzták meg magukat. Azért is volt népszerű a bevándorlók körében, mert innen pár perc sétával elérhették a magyar határt, ahol megpróbáltak átszökni az unió területére. Mára azonban eltűntek a migránsok, a hatóságok ugyanis az épületek lebontásáról döntöttek.

„Elszállították őket a nagyobb szerbiai befogadóhelyekre, és ide már minden bizonnyal nem is fognak visszatérni, hiszen hamarosan megkezdődik a terep teljes felszámolása. Egyelőre a nyílászárókat szedték ki, az ajtókat és az ablakokat, de hamarosan, a tervek szerint az épületek is elbontásra kerülnek” – mondta Mészáros György, az M1 tudósítója.

Kapcsolódó tartalom

Rengeteg bevándorló azonban továbbra sem marad a befogadóközpontokban. Sokan a Horgos környéki elhagyott ingatlanokat foglalják el. A helyiek azt mondják, továbbra sem nyugodtak.

„Én már négy órakor becsukom a kaput, csak a boltig járok, meg most befizettem a számlákat” – mondta egy helybéli.

Az elmúlt hónapokban többször is lövöldöztek egymásra az illegális bevándorlók, valamint az embercsempészbandák a határ szerb oldalán. A hatóságok ezért az utóbbi időben razziákat tartanak a környéken, így próbálják javítani a közbiztonságot.

A szerb egyenruhások munkáját német rendőrök is segítik, közösen járőröznek.

„Pár nappal ezelőtt elhordtunk százhatvan főt, most körülbelül ott kinn, a tanyán vannak huszonöten. Mindennap van emberünk, egy ember van megbízva, aki követi, hogy hol és mennyien vannak, és amint egy picit összejönnek, annyira, hogy legyen egy-két buszra való, megint akciót tartunk” – mondta Fadil Puljaji, Horgos közösségi biztonsági bizottságának a tagja.

Hétfőn egy nap alatt 77 határsértőt tartóztattak fel a magyar hatóságok, és 195 főt akadályoztak meg abban, hogy illegálisan hazánk területére lépjen. A migránsok többsége líbiai, marokkói, szír, és palesztin állampolgároknak vallotta magát. Hétfőn egy török embercsempészt is elfogtak Lajosmizse külterületén, 15 illegális bevándorlót szállított, akik szír állampolgároknak vallották magukat.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Vasúti sínek mellett gyalogló illegális bevándorlók a Magyarország és Szerbia közötti horgosi határátkelőhely közelében (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

Ajánljuk még