Aktuális

Novák Katalin lemondott

Kínába látogat az amerikai külügyminiszter

Pekingbe látogat február elején Antony Blinken amerikai külügyminiszter – közölték kedden amerikai kormányzati források.

A tárcavezető február 5-én kezdi meg kétnapos látogatását a kínai fővárosban. Az utat már novemberben előrejelezték Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök megbeszélésén, amelyet a G20 csoport indonéziai csúcstalálkozójának margóján folytattak.

Négy év óta ez lesz az első alkalom, hogy amerikai külügyminiszter látogatást tesz Kínában. Legutóbb 2018 októberében Donald Trump volt amerikai elnök akkori külügyminisztere, Mike Pompeo utazott Pekingbe.

Kapcsolódó tartalom

A kínai külügyminisztérium üdvözölte a bejelentést. Vang Ven-bin külügyi szóvivő úgy fogalmazott, hogy a két ország kapcsolatát vissza kell terelni „a stabil és egészséges fejlődés ösvényére”.

A két nagyhatalom között számos vitás kérdés áll nyitva, ideértve Kína Tajvannal, illetve Hongkonggal kapcsolatos politikáját, az ukrajnai orosz hadműveletet, az ujgur muszlim kisebbséggel való kínai bánásmódot, az észak-koreai atomprogramot, valamint a kereskedelmi vitákat.

A Biden-kormányzat többször értésre adta, hogy a gazdasági és katonai értelemben is feltörekvő Kínában látja az Egyesült Államok előtt álló legnagyobb geopolitikai kihívást.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Made Nagi

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még