logo

Műsorújság

Rendkívüli

Rendőrgyilkosság: kábítószert mutatott ki a drogteszt a gyanúsított szervezetében

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Korrupció Brüsszelben: meghosszabbította a volt EP-alelnök párttársának fogva tartását az ügyészség

Az illetékes belga ügyészség meghosszabbította az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós ügy egyik gyanúsítottja, Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő fogva tartását – közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden.

A beszámoló szerint Pier Antonio Panzeri, aki jelenleg a Fight Impunity nevű, brüsszeli székhelyű civil szervezet elnöke, kedden Brüsszelben megjelent az illetékes belga ügyészég előtt.

Ügyvédje, Laurent Kennes az ülést követően arról tájékoztatott, hogy a meghallgatáson védence visszavonta a fogva tartása elleni fellebbezését. Az ügyvéd újságíróknak nyilatkozva felháborodásának adott hangot amiatt, hogy az ügynek számos részlete jelent meg a sajtóban, és azt mondta, a kiszivárogtatások alááshatják a vizsgálat hitelességét, és sérthetik a védelemhez való jogot.

Kapcsolódó tartalom

Pier Antonio Panzerit, Eva Kailit, az Európai Parlament azóta leváltott alelnökét és további két gyanúsítottat december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A rendőrség közlése szerint csaknem 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során.

A vád ellenük:

bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Az Európai Ügyészség csütörtökön kérte a volt EP-alelnök mentelmi jogának felfüggesztését.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke Strasbourgban, az uniós képviselő-testület hétfői plenáris ülésén jelentette be hivatalosan azt a január 2-án már közzétett tájékoztatását, amely szerint a belga igazságügyi hatóságok két szocialista EP-képviselő, a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését kérték.

Közölte:

a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló kérelem az EP jogi bizottsága elé kerül, hogy javaslatot tegyen a szükséges határozat elfogadására.

A végső döntést – megfelelően a parlament eljárási szabályzatának – várhatóan az EP következő, február 13-án kezdődő plenáris ülésen hozzák meg – közölte.

Az EP szabályai szerint az ajánlást egyszerű többséggel kell elfogadni, és amennyiben ez megtörténik, az elnök az EP-határozatról tájékoztatja az érintett képviselőt vagy képviselőket és az illetékes nemzeti hatóságokat.

Az Európai Ügyészség főügyésze december 15-én két görög európai parlamenti képviselő, a szocialista Eva Kaili és a néppárti Maria Szpiraki mentelmi jogának felfüggesztését is kérte.

Ajánljuk még