logo

Műsorújság

Rendőrgyilkosság

Jövő héten temetik a hős rendőrt – fontos kérése volt a családnak

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Börtönbüntetést és korbácsütéseket kapott egy iráni filmrendezőnő, mert nem viselte a muszlim fejkendőt

Többévi börtönbüntetésre és 74 korbácsütésre ítélte az iráni forradalmi bíróság Mozgan Ilanlu filmrendezőnőt egyebek között azért, mert olyan fényképeket közölt magáról, amelyeken nem viselte a kötelező muszlim fejkendőt – jelentette kedden az iráni média.

Mozgan Ilanlut nemzetbiztonság elleni bűncselekmény vádjával 6 évi börtönre ítélték, és további 15-15 hónapnyi börtönbüntetést szabtak ki rá az Iszlám Köztársaság elleni propaganda terjesztésért, a közrend megzavarásáért és egyéb törvényellenes cselekményekre való felbujtásért – írta a Sarg című napilap.

A bíróság ezek mellett pénzbírság megfizetésére kötelezte, és megtiltotta, hogy elhagyja az országot, társadalmi szervezetekhez csatlakozzon, vagy média- és propagandatevékenységben vegyen részt a következő két évben.

Kapcsolódó tartalom

A nők jogai mellett gyakran kiálló rendezőt októberben tartóztatták le, nem sokkal azután, hogy a közösségi médiában Teherán utcáin készült fényképeket osztott meg, amelyeken nem viselte a kötelező muszlim fejkendőt, és az utcára hívta az embereket. Ezeket az üzeneteket az iráni kormány a szeptemberben kirobbant tüntetéshullám támogatásaként értelmezte.

A tüntetéseket az váltotta ki, hogy hatósági őrizetben meghalt egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini, akit az erkölcsrendészet azért vett őrizetbe, mert szintén nem viselte a muszlim fejkendőt.

Mozgan Ilanlut letartóztatása után 40 napig a szigorúságáról hírhedt Evin börtön egyik magánzárkájában tartották fogva, ahol balesetet szenvedett, és eltörte a lábát. Az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, oslói székhelyű civil szervezet adatai szerint az iráni tüntetéseken csaknem 500-an vesztették életüket, és közel húszezer embert vettek őrizetbe.

A kiemelt kép illusztráció.

Kapcsolódó hírek

Iránban eltörölték az erkölcsrendészetet
Irán bejelentette, hogy megszünteti a fiatal Mahsza Amini letartóztatása mögött álló erkölcsrendészetet, akinek őrizetben bekövetkezett halála közel három hónapja tartó tiltakozási hullámot váltott ki az országban.
Külföld

Ajánljuk még