Aktuális

Novák Katalin lemondott

A német–orosz baráti frakció tagja is volt az új német védelmi miniszter

| Szerző: hirado.hu
Meglepetésre Boris Pistorius volt alsó-szászországi belügyminisztert nevezte ki a hétfőn lemondott Christine Lambrecht helyére védelmi miniszterré a német kancellár. Olaf Scholz szerint a szociáldemokrata politikus nemcsak „jó barát és jó politikus”, de a biztonságpolitika terén is megfelelő tapasztalatokkal rendelkezik.

Olaf Scholz német kancellár kedden Boris Pistoriust, Alsó-Szászország eddigi belügy- és sportminiszterét nevezte ki a védelmi tárca élére. A 62 éves szociáldemokrata politikus a hétfőn lemondott Christine Lambrecht helyét veszi át a védelmi minisztérium élén.

Pistoriusnak abban a különleges helyzetben kell helytállnia, amikor a német hadsereg – a Bundeswehr – modernizációja zajlik, emellett bölcs döntésekre van szükség Németország érintettsége okán az ukrajnai háborúban

mutat rá elemzésében a Focus Online.

„Tapasztalatának, hozzáértésének és magabiztos fellépésének, valamint nagy szívének köszönhetően ő a megfelelő személy a Bundeswehr átalakításához” – írta Scholz kancellár kedden a Twitteren.

Miniszteri ténykedését azért is érdemes lesz figyelemmel kísérni, mert

Pistorius 2017 óta tagja az Europol parlamenti ellenőrző bizottságának, továbbá a NATO Bundestag-ellenőrző bizottságának, és az orosz–ukrán háború kitöréséig tagja volt a Bundesrat német–orosz baráti frakciójának is, mely azóta megszűnt.

Kapcsolódó tartalom

Scholz kedd délutáni nyilatkozatában így folytatta: „Megkérdeztem Boris Pistoriust, hogy vállalná-e a miniszterséget, és örülök, hogy igent mondott. Ő nemcsak egy jó barát és jó politikus, hanem olyasvalaki, aki a biztonságpolitika terén is megfelelő tapasztalatokkal rendelkezik. Meggyőződésem, hogy jól bánik az emberekkel, ami jó miniszteré teszi őt” – mondta a kancellár.

Scholz bejelentésével szinte egy időben Pistorius is sajtótájékoztatót tartott. Kifejtette:

„a Bundeswehrnek alkalmazkodnia kell az ukrajnai háborúval kialakult új helyzethez. Célom, hogy megerősítsem a hadsereget az előttünk álló nehéz időkre. A hadsereg számíthat rám”

– mondta, hozzátéve, hogy rögtön a csütörtöki eskütétele után megkezdi a munkát.

Kapcsolódó tartalom

A Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) társelnöke, Lars Klingbeil szintén kiállt Scholz kancellár választása mellett. „Ő az igazi. Évek óta szorosan és bizalommal dolgozunk együtt Boris Pistoriusszal. Jó védelmi miniszter lesz belőle” – írta a Twitteren.

Pistorius 2013 februárja óta töltötte be a belügyminiszteri posztot Alsó-Szászországban, a szintén szociáldemokrata Stephan Weil miniszterelnöksége alatt. Az új védelmi miniszter csütörtökön veszi át kinevezési oklevelét Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnöktől, és leteszi hivatali esküjét a Bundestagban.

A kiemelt kép 2017-ben készült: Boris Pistorius alsó-szászországi tartomány belügyminiszter

 

Ajánljuk még