Rendkívüli

Bejelentette lemondását Szoboszlai mestere, Jürgen Klopp

A horvát parlament megszavazta az új kormánytagokat

Megszavazta a horvát parlament kedden az új kormánytagokat – jelentette a zágrábi közszolgálati televízió.

A kormány átalakítását múlt szerdán jelentette be Andrej Plenkovic kormányfő. Ivan Paladina építési, tervezési és állami vagyonügyi miniszter helyére Branko Bacicot, a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) képviselőjét és frakcióvezetőjét nevezték ki.

Kapcsolódó tartalom

Natasa Tramisak regionális fejlesztési és uniós alapokért felelős minisztert eddigi államtitkára, Sime Erlic váltotta a tárca élén. A miniszterekre 77 képviselő szavazott a 151 fős törvényhozásban.

A horvát sajtó szerint Paladinának azért kellett távoznia, mert a földrengés utáni újjáépítés nem a megfelelő ütemben haladt. A három évvel ezelőtti zágrábi földrengés óta egyetlen új ház sem épült a horvát kormány támogatásával a fővárosban, és csak hat épült fel Sziszek-Monoszló megyében, ahol kilenc hónappal később volt földrengés.

Bacic megválasztását követően a sajtónak úgy nyilatkozott: tisztában van a rá háruló felelősséggel, és azzal, hogy sokat várnak el tőle rövid idő alatt.

Mint mondta, idén három prioritásuk van: az első, hogy június 30-ig elköltsék azt az 1,3 milliárd eurót, amelyet az Európai Uniótól kaptak a földrengés utáni károk helyreállítására. Másodikként az ideiglenes lakások biztosítását említette azon állampolgárok számára, akik már harmadik éve konténerekben töltik a telet. Harmadikként a felújítás felgyorsítását jelölte meg. Ennek érdekében két törvényt is módosítanak a jövő héten, hogy egy komoly, határozott, egyértelmű és gyorsabb újjáépítésbe kezdhessenek – hangsúlyozta.

Az ellenzék mindazonáltal úgy értékelte, hogy a személyi változások nem lesznek elegendők ahhoz, hogy az újjáépítésben eredmények szülessenek, és ez egyaránt érvényes szerintük az uniós alapokra is.

Bacic pályafutása során már volt építésügyi miniszter, Erlic azonban eddig csak államtitkárként dolgozott.

Ajánljuk még