Aktuális

Utakat, vízvezetékeket tett tönkre a hömpölygő láva Izlandon

Veszélybe kerülhet Joe Biden pozíciója a titkosított dokumentumok botránya miatt

| Szerző: hirado.hu
Ráéghet Joe Bidenre a titkosított iratok hanyag kezelése miatt indult nyomozás, amely egyben rég nem látott lehetőséget adhat a republikánus többségű képviselőháznak is. A választási ígéretükben Joe Biden elnök családi vagyongyarapodásának kivizsgálását ígérő republikánusok számára nagy előrelépést jelenthet, hogy múlt héten az elnök delaware-i otthonában is államtitkokat tartalmazó dokumentumokra bukkantak, ahol a korábban szintén botrányba keveredett fia, Hunter Biden él. Hunter akkor került a médiafigyelem középpontjába, amikor elhagyta a laptopját, az arról kiszivárgott levelezések pedig azt a gyanút keltették, hogy apja révén kötött dollármilliós üzleteket például Kínában és Ukrajnában.

 

A szombati hír, miszerint újabb titkosított kormányzati dokumentumokat találtak Joe Biden elnök delaware-i házában, veszélybe sodorta az elnök pozícióját, s egyben tovább rontotta az igazságügyi minisztérium hitelességét – olvasható a New York Post véleménycikkében. Miután a múlt hét elején több titkosított állami dokumentumot találtak Joe Biden korábbi irodájában, a propagandamédia még azzal vette védelmébe az elnököt, hogy „ő nem Donald Trump”. Azonban néhány nappal később a hatóságok újabb titkosított dokumentumokra bukkantak az elnök delawaer-i házának garázsában, azt követően pedig a ház könyvtárában is. Végül csütörtökön a legfőbb ügyész elrendelte az eset feltárását, a propagandamédia lelkesedése pedig alább hagyott.

Falazott az elnöknek a legfőbb ügyész

A szerző arra is rámutatott, hogy bár november 2-án találták az első titkosított dokeumentumokat Joe Bidennél, az információt egészen a félidős választások lecsengéséig visszatartották a nyilvánosság elől. Merrick Garland legfőbb ügyész csupán az eset részleteinek kiszivárgását követően érezte, hogy ki kell vizsgálni az ügyet.

A szerző úgy véli, az elnök számára kifejezetten rosszkor jött a botrány, mivel a képviselőházban republikánus többség jött létre. A republikánusok megfogadták, hogy lekövetik annak a több millió dollárnak az útját, amelyet Hunter Biden és Jim Biden (az elnök bátyja) külföldön kapott, és amelyből Joe Biden már az Obama-adminisztráció alelnökeként is részesülhetett. Az elnök ellenzéke azt gyanítja, hogy Joe Biden alelnökként, később pedig elnökként is szívességeket tehetett a kifizetőinek.

Ezen a ponton pedig összekapcsolódhat a titkosított dokumentumok és Hunter Biden laptopjának botránya, amelyben további gyanúra adhat okot, hogy az elnök fia, Hunter Biden abban a delawaer-i házban él, ahol a múlt héten rábukkantak a titkosított iratokra.

A kínai kommunistákat nem szeretik, de a pénzüket igen

Ahogy arra a szerző emlékeztetett, az első adag titkosított dokumentum a Penn Biden Centerben bukkant fel, amelyet az Ivy League iskola hozott létre 2017-ben Joe Bidennek, amikor leköszönt az alelnöki tisztségből. A New York Post adatgyűjtése szerint ezt követően

a Pennsylvaniai Egyetem 2017-től 2019-ig mintegy 900 ezer dollárt fizetett az intézeten keresztül Joe Bidennek,

mindezt pedig annak ellenére, hogy mindössze kilenc egyetemi hallgató kötött szerződést velük.

Az egyetem ráadásul 2014-től 2019 júniusáig 54,6 millió dollár adományt kapott Kínából. Ezek közül 23,1 millió dollárt 2016-tól névtelen felajánlásként.

A szerző kiemelte, bár a kínai kommunista párt számos amerikai egyetemet finanszírozott, hogy megvásárolja a szimpátiájukat, illetve kémeket delegáljon.

A Pennsylvániai Egyetemre érkezett több tízmillió dollár azonban „véletlenül” egybeesett Hunter Biden kínai vállalkozásainak megjelenésével.

Kapcsolódó tartalom

Zsíros üzletek Kínában és Ukrajnában

A szerző szerint Hunter Biden az apja előretolt embere volt, aki segített áthidalni a család magánvagyonának gyarapítása és Joe Biden köztisztsége között meglévő törvényi akadályokat. Mint felidézte, Joe Biden már 2013-ban, az Obama-adminisztráció embereként is magával vitte Huntert Pekingbe, ahonnan egy másfél milliárd dolláros befektetéssel tértek vissza Washingtonba. Majd hasonló mintázat rajzolódott ki az ukrajnai üzletek kapcsán is.

Felidézve a Hunter Biden laptopjáról kiszivárgott levelezéseket, a szerző arra is rámutatott, hogy Joe Biden ragaszkodott hozzá, hogy a fia jelen legyen minden olyan egyeztetésen, amely közte és a Pennsylvaniai Egyetem akkori rektora között zajlott. Később az egyetem és a Penn Biden Center együttműködésén keresztül bukkant fel Kathy Chung is, aki Hunter ajánlása révén került az akkori alelnök csapatához. Chung tehetséges összekötőnek bizonyult Hunter üzleti terveinek megvalósításához az Egyesült Államok kormány által.

2015-ben például összehozott egy videókonferenciát Joe Biden akkori alelnök és Carlos Slim mexikói milliárdos között, amelynek az volt a célja, hogy megolajozza Hunter üzleti terveit. Legutóbb pedig meghívta Huntert és a Biden családot arra a külügyminisztériumi ebédre, amelyet Joe Biden elnök a kínai elnök, Hszi Csin-ping tiszteletére rendezett.

Amint a cikk rámutatott, a titkosított dokumentumok miatt kirobbant botrány óta az ügyészség Kathy Chungot is kihallgatta. A Pennsylvaniai Egyetem korábbi rektora, Amy Guttmann azonban szerencsésebbnek bizonyult, mivel Joe Biden elnöki győzelmét követően az Egyesült Államok berlini nagykövete lett.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Jim Watson)

Ajánljuk még