logo

Műsorújság

Rendkívüli

Gina Lollobrigida, egy igazi díva, akinek a lábai előtt hevert a világ

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megölték egy neves pakisztáni emberi jogi aktivistát

Megöltek egy neves pakisztáni emberi jogi aktivistát és ügyvédet, aki bírálta a hadsereg beavatkozását a pakisztáni politikai életbe és a vallási alapú fegyverkezést – közölte a rendőrség hétfőn.

Abdul Latif Afridira, a pakisztáni ügyvédi kamarájának korábbi elnökére egy magát ügyvédnek kiadó férfi adott le több lövést kézifegyverből – közölte Kasif Abaszi rendőrségi tisztségviselő a Reuters hírügynökséggel. A tettest még a helyszínen, a pesavari bíróságon letartóztatták – tette hozzá. Szemtanúk beszámolója szerint az elkövető meg sem próbált elmenekülni a helyszínről a gyilkosság után.

A támadó, Adnan Hán korábban azzal vádolta meg Afridit, hogy ő szervezte meg apja – Szamjullah Hán ügyvéd – meggyilkolását 2015-ben.

Annak idején Szamjullah Hán képviselte Sakil Afridit, azt a pakisztáni orvost, aki segített az amerikai hírszerzésnek – a CIA-nak – Oszama bin Laden al-Kaida-vezér 2011-es kézre kerítésében.

A pakisztáni igazságszolgáltatás 2012-ben 33 évi börtönbüntetésre ítélte Sakil Afridit azzal a váddal, hogy pénzt és orvosi kezelést nyújtott iszlám fegyvereseknek egy törzsek uralta országrészben. Afridi tagadta a vele szemben felhozott vádakat, az Egyesült Államok pedig a szabadlábra helyezését követelte.

Sehbaz Sarif pakisztáni kormányfő elítélte a gyilkosságot, és részvétét fejezte ki az áldozat hozzátartozóinak.

A miniszterelnök egyúttal aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az északnyugati tartományban romlik a biztonsági helyzet.

A pesavari bíróság épületének biztonságát garantáló intézkedésekről már korábban vita bontakozott ki, miután egy istenkáromlással vádolt tinédzser 2020-ban a tárgyalóteremben lőtt le egy pakisztáni származású amerikai állampolgárt. Az épületet jelentős rendőri erővel őrzik, de az ügyvédeket nem kutatják át alaposan, így juthatott át a biztonsági ellenőrzésen fegyverrel a magát ügyvédnek kiadó támadó.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még