Fontos

Ma 10 órától Kormányinfó

Lemondott a német védelmi miniszter

| Szerző: hirado.hu
A személyét ért sorozatos bírálatokra hivatkozva hétfőn benyújtotta lemondását Christine Lambrecht német védelmi miniszter, amelyet Olaf Scholz kancellár elfogadott – számolt be a német DPA hírügynökség. Kritikusai többek közt a Bundeswehr beszerzéseinek lassúságával és a szakértelem hiányával vádolták Lambrechtet, de a nyilvánosság előtti szereplései miatt is számos kritikát kapott.

„A személyemre hónapok óta vadászó média aligha teszi lehetővé a katonákról, a Bundeswehrről és a német polgárok érdekében hozott biztonságpolitikai döntésekről szóló objektív tudósításokat és vitákat” – idézi Lambrecht közleményét a DPA hírügynökség.

„A katonák értékes munkájának és a hadseregnél dolgozó számos motivált embernek kell előtérbe kerülnie. Ezért úgy döntöttem, hogy lemondok hivatalomról”

– tette hozzá az exminiszter.

Az 57 éves szociáldemokrata politikus köszönetet mondott mindazoknak, „akik nap mint nap elkötelezetten dolgoznak a biztonságunkért”, és a legjobbakat kívánta nekik a jövőre nézve.

A Focus Online beszámolójában megjegyzik, hogy Lambrecht lemondásáról már péntek este több német sajtóorgánum kész tényként számolt be. A baloldali politikust hónapok óta bírálják, az ellenzéki CDU/CSU párszövetség többször is a lemondását követelte.

Kritikusai egyebek mellett a Bundeswehr beszerzéseinek lassúságával és a szakértelem hiányával vádolták Lambrechtet,

de a nyilvánosság előtti szereplései miatt is számos kritikát kapott.

Kapcsolódó tartalom

Német hadügy, a „nemakaromtárca”: ki lehet Lambrecht utódja?

Olaf Scholz kancellárnak ismét egy nőt kell jelölnie, ha be akarja tartani azt az ígéretét, miszerint kormányában mindig egyenlő a nő-férfi arány.

Tovább nehezítheti a kiválasztást, hogy a szövetségi kormányt alkotó pártok – a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) – megegyezése alapján a védelmi tárcát csak szociáldemokrata politikus vezeti. Ez a feltétel csak egy nagyobb átalakítással módosítható.

Németországban 2013 óta nők töltötték be a védelmi miniszteri posztot. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke 2013-tól 2019-ig állt a tárca élén, majd a kereszténydemokrata Annegret Kramp-Karrenbauer következett, akit a Scholz-kormány megalakulását követően, 2021 decemberében Lambrecht váltott fel.

A Bundeswehrt az ország újraegyesítése óta sújtó pénzhiány miatt a védelmi az egyik leghálátlanabb tárca a német kormányban, mindenkori vezetője gyakran kerül bírálatok kereszttüzébe a többi között a hiányos felszerelés és a működésképtelen eszközök, járművek miatt. Oroszország Ukrajna elleni támadása nyomán azonban a védelmi az egyik legfontosabb tárca is a 2021 decemberében felállt Scholz-kormányban, mert Ukrajna katonai támogatása és a Bundeswehr korszerűsítése egy 100 milliárd eurós beruházási program révén a legfőbb kormányzati törekvések közé tartozik.

Kapcsolódó tartalom

Christine Lambrecht nem védelmi ügyekre szakosodott politikus, aki azzal védekezett, hogy a végéhez közeledő politikai karrierjét nem védelmi miniszterként tervezte lezárni, inkább a belügyminiszteri tárcát választotta volna. De azért is sok bírálatot kapott, hogy nem a kellő lendülettel és nem a megfelelő szaktudással igyekszik előmozdítani a német haderő reformját.

Legutóbb azzal tette nevetségessé magát a politikus a német választók előtt, hogy Berlin belvárosában mobiltelefonnal felvett újévi videóüzenetében nem lehet hallani a hangját a háttérben mulatozó szilveszterezők petárdái miatt.

Kiemelt képen: Christine Lambrecht német védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart az Ukrajnáról folytatott nemzetközi tanácskozáson Ramsteinban, az Egyesült Államok németországi légi támaszpontján 2022. április 26-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Ajánljuk még