Baleset

Frontális ütközésben meghalt egy férfi Zalaegerszegen

Klímaaktivisták akarták megzavarni a bécsi újévi koncertet

| Szerző: hirado.hu
Őrizetbe vettek hat klímaaktivistát Bécsben, akik meg akarták zavarni a hagyományos újévi koncertet a Musikverein koncerttermében.

Az Utolsó Generáció nevű környezetvédelmi csoport aktivistái a bécsi Musikvereinben megrendezett hagyományos újévi koncerten terveztek újabb közfelháborodást keltő akciót végrehajtani a környezetvédelem nevében – számolt be a bécsi Kronen Zeitung online kiadása hétfőn.

Az államvédelmi nyomozók azonban tudomást szereztek a tervről, ennek megfelelően már december 31-én este készenlétbe helyezték a rendőrjárőröket a Musikverein környékén.

Az osztrák alkotmányvédelmi hivatal (LVT) jelentése szerint összesen hat embert tartóztattak le az újévi koncerten, akiket az előadás szünetében előállítottak.

Az aktivisták pillanatragasztót rejtettek a ruhájuk alá, ezenkívül hangos mobiltelefon-csörgéssel akarták megzavarni a világhírű osztrák karmester, Franz Welser-Möst által dirigált eseményt.

Az nem derült ki, hogy pontosan mire akarták használni az aktivisták a pillanatragasztót, de korábban több hasonló akciót is végrehajtottak klímaaktivisták, akik általában hozzáragasztották magukat valamihez, így akadályozva a forgalmat, vagy egy-egy rendezvényt.

„A gyanúsítottak már elfoglalták a helyüket az előadás kezdetekor, amikor a civil ruhás rendőrök azonosították őket, majd odaléptek hozzájuk és letartóztatták őket”idézte a Heute.at Irina Steirert, a bécsi rendőrség szóvivőjét.

Bécsben már a 19. század óta tartanak újévi koncerteket, de rendszeressé Anschluss után vált, amikor a nácik elfoglalták Ausztriát. A második világháború alatt propagandacélokat szolgált az esemény, ezért a mai napig gyakran okoz közéleti vitát

Kapcsolódó tartalom

Jön a világvége! – panaszt emeltek a klímaaktivisták

Őrizetbe vételük után nem sokkal a klímaaktivisták is megszólaltak: videóüzenetet tettek közzé a közösségi médiában az őket elszállító rendőrségi kisbuszból.

„A Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje alkalmából a bécsi rendőrség súlyos csapást mért a szervezett klímavédelemre”

– közölték.

Két év van hátra 2025-ig. Legkésőbb addigra drasztikusan csökkenteni kell a környezetkárosító gázok kibocsátását. Ellenkező esetben elképzelhetetlen méretű globális katasztrófa fenyeget. Még két évünk van tehát addig, hogy a kétségbeesett emberek agyát mossák és elaltassák, amíg az életterünk összeomlása végképp visszafordíthatatlan lesz.”

Több osztrák hírforrás arról számolt be, hogy a klímaaktivisták azt tervezik: január közepén egy hétig minden nap megbénítják az osztrák főváros forgalmát.

A kiemelt képen: Riccardo Muti olasz karmester (k) a Bécsi Filharmonikusokat vezényli az együttes hagyományos újévi koncertjén, a bécsi Musikverein koncerttermében, 2021. január 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Bécsi Filharmonikusok/Dieter Nagl)

Ajánljuk még