Baleset

Frontális ütközésben meghalt egy férfi Zalaegerszegen

ENSZ-szakértők: Egyre több lányt térítenek át erőszakkal az iszlámra és kényszerítenek házasságra Pakisztánban

Pakisztánban egyre több, a vallási kisebbségekhez tartozó lányt rabolnak el, akiket ezután az iszlám felvételére kényszerítenek, majd akaratuk ellenére férjhez adják őket az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által kijelölt szakértőinek hétfői jelentése szerint.

A bizottság tagjai aggodalmukat fejezték ki, amiért szerintük már 13 éves lányok is emberrablás és erőszak áldozataivá válnak, továbbá felszólították a pakisztáni kormányt, sürgősen vizsgálja ki az ilyen eseteket. Egyúttal azt vetették a pakisztáni joghatóságok szemére, hogy nem veszik komolyan a bejelentéseket, és nem folytatnak le valódi eljárásokat, vagy pedig egyenesen azzal utasítják el a hozzájuk fordulókat, hogy szerelmi házasság történt.

Az emberrablók rendszerint arra kényszerítik áldozataikat, hogy olyan dokumentumot írjanak alá, mely szerint szabad akaratukból térnek át az iszlámra és mennek férjhez. Ezeket a papírokat a nyomozás során bizonyítékként használják fel a panasztevők ellen – áll a jelentésben.

A közleményben egyúttal kiemelik: a lányokat és családjaikat számos esetben fenyegetések is érik.

Bár a bizottság tagjait az ENSZ nevezte ki, a világszervezettől függetlenül vizsgálták a kényszerházasságok ügyét, és a közlemény – melyet az ENSZ gyermekkereskedelmet, nőket érő erőszakot és szexuális kizsákmányolást vizsgáló jelentéstevői is aláírtak – nem tükrözi az ENSZ hivatalos álláspontját.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még