Fontos

Gulyás Gergely: Ha valaki gyermekek sérelmére követ el bűncselekményt, semmilyen kegyelemben nem részesülhet

Tíz igazán furcsa dolog, amit repülőtéri biztonsági ellenőrző pontokon találtak

| Szerző: hirado.hu
Minden évben Amerika-szerte számtalanszor próbálnak veszélyes, illegális és egyenesen nevetséges tárgyakkal felszállni utasok a repülőgépekre.

 

A 2022-es év a szándékos és az állítólag véletlen csempészéses incidensek szempontjából is kiemelkedőnek bizonyult az Egyesült Államokban, ahol az utasok rengeteg elképesztő és szokatlan módszert találtak ki arra, hogy csempészárut juttassanak át az ellenőrző pontokon.

Kapcsolódó tartalom

Az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági hivatala (TSA) által közzétett videóban bemutatták a tavaly elkobzott tíz legextrémebb tárgyat. Ezek között voltak cukorkás zacskókba rejtett kábítószerek, baromfi belsejébe rejtett lőfegyverek és egyéb őrült eszközök – számolt be a The New York Post.

Drogot többféleképpen próbáltak már átcsempészni az ellenőrző pontokon: voltak, akik hajgumikba rejtették el, és voltak, akik cukorkás zacskókba tették a csempészárut.

Október 19-én a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren lebukott egy utas, mert drogot próbált átcsempészni az ellenőrző kapukon, melyeket édességes zacskókba rejtett el. A hatóságok összesen 12 ezer fentanil tablettát találtak a csomagokba rejtve.

Kapcsolódó tartalom

A fegyverek csempészésére is olykor a legextrémebb módot választják a bűnözők. Van, aki mogyoróvajas dobozba próbálja a pisztoly darabjait elrejteni, van, aki egy egész nyers pulykába, és olyan is akadt, aki egy Play Stationt szerelt szét azért, hogy egy lőfegyvert elrejthessen benne.

„Tudatnunk kell, hogy egy lőfegyvert beletömni az utazásra szánt ünnepi madárkába csak időpocsékolás” – tweetelte akkor a TSA, utalva ezzel arra, hogy a fegyvert sehogy sem tudta volna az utas átjuttatni az ellenőrző rendszeren. A pulykába rejtett fegyvert egy floridai reptéren találták meg.

A TSA adatai szerint munkatársaik 2022. december 16-áig összesen 6301 lőfegyverre bukkantak a biztonsági ellenőrzéskor, és ezek közel 90 százaléka meg volt töltve. Tavalyelőtt még hatezernél kevesebb ügyben kellett eljárást indítani, bár az 5972 fegyver is rekordot jelentett. 2010 óta – a 2020-as, koronavírus-járvány által befolyásolt esztendőt kivéve – minden évben növekedett a repülőtereken megtalált fegyverek száma.

A közlekedésbiztonsági szervezet idén jócskán megemelte a bírság felső összeghatárát, így akinél fegyvert találnak, arra akár 14 950 dollár (mintegy 6 millió forint) büntetés is kiszabható.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még