Fontos

Gulyás Gergely: Ha valaki gyermekek sérelmére követ el bűncselekményt, semmilyen kegyelemben nem részesülhet

Emberek millióit fenyegetheti egy rejtélyes tó medre

| Szerző: hirado.hu
Az Egyesült Államban található Utah állam területén fekvő Nagy-sóstó a nyugati félgömb legnagyobb sós tava. Azonban a legfrissebb jelentések szerint komoly veszélyben van, hiszen öt éven belül eltűnhet, és emberek millióit fenyegetheti a kiszáradt tómederben visszamaradó por – írja a Live Science.

A kutatók szerint 1850 óta a Nagy-sóstó vizének 73, felszíni területének pedig 60 százalékát vesztette el. Megfelelő intézkedések nélkül 2024 végére visszafordíthatatlanná válhat a helyzete, ezért évi mintegy 1200 milliárd liter vizet kellene bejuttatni a tóba, hogy megóvják.

A Nagy-sóstó körülbelül 10 millió vándormadárnak nyújt otthont, és évi 2,5 milliárd dolláros gazdasági aktivitást jelent Utah számára.

A tó 2020 óta rekordütemben szárad, jelenleg vízszintje 5,8 méterrel van a természetes átlag alatt, aminek a hátterében a térség lucerna- és szénafarmjainak túlzott vízhasználata állhat.

A tómeder ráadásul mérgező anyagokat, köztük antimont, rezet, cirkóniumut és arzént is tartalmaz. A víz eltűnése miatt keletkező toxikus por pedig a szél révén messzire szállhat.

Ezek a mérgező anyagok károsíthatják a termést és a talajt, megolvaszthatják a havat, belélegezve pedig növelik az olyan betegségek kockázatát, mint az asztma, a szívbetegség vagy a rák. Emellett az apadás miatt túl magas lesz a helyi algák és rákok fogyatkozásának számára. Mivel ezek az élőlények a tó táplálékláncának fontos elemei, eltűnésük ökológiai összeomlással fenyeget.

A tudósok szerint, azonban nem veszett el minden remény. A Nagy-sós tavat a Weber, a Jordan és a Bear folyók táplálják, amelyek a Salt Lake Citytől keletre és északra eső Wasatch-hegység hóeséséből nyerik vizüket. Az idei átlagon felüli havazás a hegyekben megoldhatja, hogy a jelentős mennyiségű víz feltöltse a tavat, de ehhez persze arra is szükség van, hogy olyan rendkívüli intézkedéseket vezessenek be, amelyek megakadályozzák a víz más célokra való használatát.

Ajánljuk még