logo

Műsorújság

Fontos

Kubatov Gábor: Mérhetetlenül riasztó a baloldali polgármesterek teljesítménye

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az aszfalt is megolvadt a gázvezeték robbanásától

| Szerző: Hirado.hu
Egyelőre nem találtak szabotázsra utaló jeleket Litvániában, ahol tegnap robbant be egy gázvezeték, amelynek fontos szerepe van a baltikum energiaellátásában. A detonáció után egy 50 méteres lángoszlop emelkedett a magasba: akkora volt a forróság, hogy az utcákon az aszfalt is megolvadt. A helyszínt ma reggelre biztonságosnak nyilvánították és elkezdték a gázvezeték helyreállítását – közölte az M1 Híradó.

Ötven méter magasra csaptak fel a lángok miután péntek este robbanás történt a Litvániát és Lettországot összekötő egyik gázvezetéken. A robbanás egy autóúthoz közel történt, így az első felvételeket az arra járó autósok rögzítették.

Kapcsolódó tartalom

A helyszínt órákon belül katasztrófaelhárítók lepték el, akiknek éjfélig sikerült megszüntetni a gázszivárgást.

A hatóságok szerint sem a vezetéken, sem a környékén nem találtak szabotázsra utaló jelet. Vagyis a robbanást műszaki hiba okozhatta.

„Egy elég idős gázvezetékről beszélünk, úgy 40 éves lehet, ezért magas a meghibásodás valószínűsége. Persze más lehetőségeket is számításba veszünk, de a legfontosabb az, hogy minél hamarabb kijavítsuk a hibát és a vezeték ismét üzemképes legyen”

– mondta a litván katasztrófaelhárítási központ vezetője.

„A hőmérők 70 fokot mértek az épület falánál” – mondta az egyik autósbolt tulajdonosa.

Szombat reggel elkezdték a helyreállítási munkákat. Bár a sérült vezeték helyreállítása napokat is igénybe vehet, a hatóságok szerint elhárult a veszély.

Kapcsolódó tartalom

A robbanás miatt a hatóságok úgy döntöttek, hogy kiürítik a közeli települést, ahol este olyan forróság volt, hogy levegőt sem lehetett kapni.

„Vízzel kellett locsolnunk a közeli autószerelő műhelyeket, mert a hőség miatt féltünk, hogy azok is felrobbannak. A helyiek közül volt, aki a saját kocsival távozott, másokat buszokkal vittek el. A gázellátás helyreállt, az út viszont megolvadt a hőségben, ezért újra kell aszfaltozni”

– nyilatkozta Povilas Balciunas, a járás vezetője.

A hatóságok szerint a párhuzamos gázvezetéket nem érte sérülés, így a fogyasztóknak nem kell gázhiánnyal számolniuk.

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még