Baleset

Hegesztés közben gyulladt ki az épület, több tucat ember életét vesztette

Ujhelyi István is jóban van a brüsszeli korrupciós botrány főszereplőjével

| Szerző: hirado.hu
Dobrev Klára és Gurmai Zita után újabb hazai baloldali képviselőről derült ki, hogy szoros kapcsolatban állt a súlyos korrupciós botrányba keveredett, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Eva Kailival. Állításaival ellentétben Ujhelyi István nemcsak, hogy szoros kapcsolatban volt Kailival, hanem közösen szerveztek konferenciát, valamint egy európai parlamenti csoportban a főnöke volt a korrupciós botrányba keveredett görög politikusnő. Ujhelyi azonban decemberben még letagadta, hogy bármilyen kapcsolatban lett volna Kailival.

„Személyesen semmilyen kapcsolatban nem voltam az érintett képviselőkkel és szakértőikkel” – erről még 2022. december 12-én beszélt Ujhelyi István a Mandinernek a példátlan baloldali korrupciós botrány kitörését követően. Mint ismert, akkor helyezte vizsgálati fogságba a belga rendőrség Eva Kailit, az Európai Parlament szocialista alelnökét és további három gyanúsítottat, akiket a hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupciós ügyben folytatott nyomozás során vettek őrizetbe.

Ujhelyi István és Eva Kaili a közösen szervezett konferenciájukon (forrás: Ujhelyi István 2016. november 23-i facebook-bejegyzése)

Az Origo által nyilvánosságra hozott fényképek azonban alaposan cáfolják Ujhelyi decemberi állításait, hiszen a képek tanúsága szerint Ujhelyi nemcsak, hogy kapcsolatban állt Eva Kailival, hanem kifejezetten jó viszonyban voltak. Az Origo beszámolója szerint még 2017 októberében választották meg Ujhelyit a 40 éven aluli EP-képviselők alelnöknek, Eva Kailit pedig elnöknek. Közös fotó is készült megválasztásuk után.

A lap kiderítette: Ujhelyi az Európai Parlamenten belül máshol is szorosan együttműködött a több mint 1,5 millió euró készpénzzel lebukott Kailival. Konferenciát is szerveztek közösen Brüsszelben, ami a médiaszabadsággal foglalkozott, ahová főként Soros-szervezeteket (Riporterek határok nélkül) és magyar baloldali médiumokat (az akkor megszűnő Népszabadság) hívtak. Természetesen erről a rendezvényről is több kép készült: Ujhelyi mellett ott ül Eva Kaili, akit állítólag nem ismert.

Az eseményről Ujhelyi még a Facebook-oldalán is beszámolt.

Tehát Ujhelyi azon 2022. decemberi állítása, hogy semmilyen kapcsolatban nem volt a súlyos korrupciós botrányba keveredő Kailival, nem fedi a valóságot.

Ujhelyi István szemlátomást nem ismeri Eva Kailit (forrás: Ujhelyi István 2016. november 23-i facebook-bejegyzése)

A brüsszeli korrupciós botrány központi alakjáról, Eva Kaili letartóztatott baloldali EP-képviselőről már korábban kiderült, hogy Gyurcsányné Dobrev Klárával is kiváló kapcsolatban van.

Kapcsolódó tartalom

Mindezek mellett a lap olyan képeket is lehozott, amelyek Kaili és az MSZP egyik vezető politikusának, Gurmai Zitának a kapcsolatát bizonyítják, és egy olyan rendezvényen készültek, amelyet Gurmai és az európai szocialisták általa vezetett női tagozat szervezett. A képek tanúsága szerint az MSZP frakcióvezető-helyettese, Gurmai Zita jó kedvvel és nagy elismeréssel hallgatja a nemrég letartóztatott Kailit, akivel a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége EP-frakcióban közösen foglalt helyet 2019-ig.

Mint ismert, tavaly decemberben robbant ki a brüsszeli korrupciós botrány, amikor elsősorban szocialista EP-képviselőkről és a strasbourgi parlamenttel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezetekről derült ki, hogy nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól lobbitevékenységért cserébe.

A botrány kirobbanása óta négy embert tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba korrupciós vádakkal: a görög szocialista Eva Kailit, az Európai Parlament akkori alelnökét, Pier Antonio Panzeri olasz volt szocialista EP-képviselőt – aki a vesztegetési hálózat feltételezett vezetője, a Fight Impunity nevű brüsszeli székhelyű civil szervezet vezetője –, az olasz Francesco Giorgit – Eva Kaili élettársa, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Maria Arena asszisztenseként dolgozott – és Nicolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatóját.

A belga rendőrség csaknem 1,5 millió eurót goglalt le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. A vád ellenük: bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció. Egyes híradások szerint összesen hatvan EP-képviselő lehet érintett az ügyben.

Kapcsolódó tartalom

A baloldali európai tisztviselők sok millió eurós megvesztegetési botránya nemcsak tovább rombolja az eddig sem túl erős Brüsszel és EU iránti bizalmat, de maga alá temetheti a jelenleg fennálló rendszert is.

Kapcsolódó tartalom

A korrupciós ügyre Rober Golob szlovén miniszterelnök azzal reagált egy friss Politico-podcastban: „Gyakorlatilag semmilyen ellenőrzés nem történt a parlamentben, ez számomra tényleg elképesztő”. Ő is megerősítette a széles körben terjedő nézetet, hogy a botrány az egész EU hitelességét fenyegeti.

Eva Kaili jelenleg a brüsszeli Haren (luxus)börtönben ül, érdemben még nem tett vallomást.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még