Fontos

Gulyás Gergely: Ha valaki gyermekek sérelmére követ el bűncselekményt, semmilyen kegyelemben nem részesülhet

Tovább vizsgálják a libanoni miniszterelnök ellen elkövetett gyilkosságot

António Guterres ENSZ-főtitkár az év végéig meghosszabbította a Rafík Haríri libanoni miniszterelnök 2005-ös meggyilkolását vizsgáló különleges törvényszék mandátumát, hogy az elvégezhesse a működésének lezárásához szükséges, nem jogi jellegű feladatokat.

Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő helyi idő szerint csütörtökön elmondta, hogy a különleges törvényszéknek december 31-ig gondoskodnia kell a nyilvántartások és archívumok megőrzéséről, válaszolnia kell az információ után érdeklődőknek, és biztosítania kell az áldozatok és szemtanúk védelmét és támogatását.

Guterres arra kérte az ENSZ tagállamait, hogy a fennmaradó időben is biztosítsák a bíróság működéséhez szükséges forrásokat – tájékoztatott Dujarric.

A hágai székhelyű különleges törvényszék mandátuma február végén járt volna le.

A bíróság 2014-ben indított pert a Hága melletti Leidschendamban a Hezbollah radikális síita szervezet több állítólagos tagja ellen Haríri meggyilkolása miatt. Az ügyet a vádlottak távollétében tárgyalták, a Hezbollah ugyanis mindvégig tagadta, hogy köze lenne a merénylethez, és nem adta ki a vádlottakat.

Az ügy fővádlottját, Szalim Dzsamil Ajjast 2020 nyarán életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték terrorcselekmény és többrendbeli gyilkosság miatt. Tavaly nyáron ugyancsak életfogytiglani börtönbüntetést kapott további két szökésben lévő vádlott, Hasszán Habib Merhi és Husszein Oneisszi.

Rafík Harírival és 21 másik emberrel egy robbanóanyaggal megrakott gépkocsival végrehajtott öngyilkos merénylet végzett 2005. február 14-én Bejrútban. A hatalmas erejű detonációban további 226 ember sebesült meg. A volt kormányfőt vélhetően szíriai közreműködéssel gyilkolták meg. A merényletet követő tüntetések hatására Szíria kivonta 1976 óta Libanonban állomásozó csapatait.

Ajánljuk még