Fontos

Gulyás Gergely: Ha valaki gyermekek sérelmére követ el bűncselekményt, semmilyen kegyelemben nem részesülhet

Tovább dagad Joe Biden titkosirat-botránya

| Szerző: hirado.hu
Újabb adag, titkos minősítésű dokumentumot találtak Joe Bidennél, ezúttal a privát lakhelye garázsában. Az elnök szerint ő nem is tudott arról, hogy kerültek a papírok hozzá, és azt ígérte, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal. A republikánusok hasonlóan szigorú számonkérést követelnek, mint ahogy tavaly a volt elnök, Donald Trump esetében történt – hangzott el az M1 híradójában.

 

Szerdán a Fehér Házi szóvivőnek kellett állnia a sarat, amikor az újságírók kérdések özönét zúdították rá a Biden-aktákkal kapcsolatban. Előző nap ugyanis kiderült: még novemberben, a félidős választások előtt, Joe Biden elnök egyik irodájában titkosított dokumentumokat találtak. Vagyis olyan szigorúan titkos aktákat, mint amilyeneket elődje, Donald Trump otthonában is, akinél többször tartottak már házkutatást. Az újságírókat azonban nemcsak az érdekelte, mit tartalmaznak ezek az iratok, hanem az is, hogy a teljes átláthatóságot ígérő elnök miért hallgatott minderről.

„Miért nem értesítette az amerikai népet ő vagy valaki más a Fehér Házból, amikor november 2-án felfedezték ezeket a dokumentumokat? Vajon köze volt ahhoz, hogy a választásokig már csak néhány nap maradt hátra?”– kérdezte az egyik riporter Karine Jean-Pierre-t.

„Újra elmondom, ezt az Igazságügyi Minisztérium vizsgálja. Tehát nem fogok többet mondani, mint amit az elnök már elmondott” – fogalmazott a szóvivő.

Joe Biden kedden éppen Mexikóban tartózkodott, amikor az újságírók nekiszegezték a kérdést, tudott-e az iratokról. Az elnök ugyanis elismerte, hogy valóban találtak egy általa már rég nem használt irodában ilyen dokumentumokat, amin ő is meglepődött, de szerinte az előírásoknak megfelelően jártak el, és most a jogászai közreműködésével az ügyet az illetékes hatóságok vizsgálják.

Azóta kiderült, hogy az iratcsomag tíz titkos dokumentumot tartalmazott, köztük amerikai hírszerzési anyagokat és tájékoztató feljegyzéseket Ukrajnáról, Iránról és az Egyesült Királyságról. Egy részük szigorúan titkos volt – ez a titkosítás legmagasabb szintje az Egyesült Államokban.

Közben Donald Trump korábbi elnök a hírre reagálva azt kérdezte, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda mikor tart házkutatást Joe Biden otthonában, illetve a Fehér Házban?

Kapcsolódó tartalom

Erre nem kellett sokat várni. Csütörtökön a Fehér Ház jogi osztálya közleményben tudatta,

szerda este házkutatást tartottak az elnök két delaware-i otthonában, Wilmingtonban és Rehoboth Beachen.

Csak az elsőben találtak titkos jelzésekkel ellátott dokumentumokat, amikre a garázsban egy tárolóhelyiségben bukkantak rá. Az elnök csütörtök reggel már személyesen válaszolt az újságírók kérdéseire, akiket az érdekelt, hogy lehet ilyen dokumentumokat egy garázsban tárolni.

„Úgy, ahogy a Corvettemet. De ahogy a hét elején is mondtam, az emberek tudják, hogy komolyan veszem a titkosított dokumentumokat és minősített anyagokat. Teljes mértékben együttműködünk az Igazságügyi Minisztériummal. Az ügyvédeim átnéztek más helyeket is, ahol alelnökként töltött időmből származó dokumentumokat tároltak, és tegnap este befejezték a felülvizsgálatot. Rábukkantak néhány minősített jelölésű dokumentumra az otthonomban és a személyes könyvtáramban található tárolóhelyeken és iratszekrényekben. Az Igazságügyi Minisztériumot azonnal értesítették, és az birtokba vette az aktákat” – mondta Joe Biden.

Már az első, keddi beismerés után arra hívták fel a figyelmet republikánus politikusok, hogy a szövetségi kormány kettős mércét alkalmaz a rosszul kezelt dokumentumokkal kapcsolatban, mivel tavaly egy hasonló ügyben komoly számonkérést követeltek Donald Trump volt elnökkel szemben.

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még