Aktuális

Dárdai Pált sokkolta a halálhír: „Borzasztó, ami történt”

Szintlépés a fronton: állandó szerepet kap az oroszok rettegett fegyvere

| Szerző: hirado.hu
A jármű tűzereje sem lebecsülendő, de ha tömegével jelennek meg a fronton, az adott esetben lélektanilag is kedvező helyzetbe hozhatja az oroszokat.

Mivel a veszteségek az orosz hadsereget sem kímélték, úgy néz ki, a világ legnagyobb és legerősebb aknavetőjéből küldenek újabb darabokat a harctérre – írja a Remix V4-es hírportál.

A pörölynek is nevezett önjáró 2S4 Tyulpan aknavető nem éppen a legmodernebb fegyver, de 240 mm-es ágyúval rendelkezik, ami kétszer akkora kaliberű, mint a NATO aknavetők, így messze a világ legnagyobb kaliberű aknavető rendszere. Saját lánctalpakon szállítva 19 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik, és nagy erődítmények, katonai felszerelések, illetve stratégiai állások megsemmisítésére használják.

Forrás: Facebook

A portál kiemeli, a Tyulpan képes nukleáris bombák kilövésére is, ám ez valószínűleg csak „mikro-nukleáris bombákra” korlátozódik, amelyeket egy futballstadion méretű terület elpusztítására terveztek.

Ez persze leginkább csak elméleti lehetőség, valószínűtlennek látszik, hogy ténylegesen nukleáris bombákkal szerelnék fel a „pörölyöket”.

Idéznek egy meg nem nevezett szakértőt is, aki úgy véli, az aknavető „képes egy nem látható célpontot olyan bombákkal célba venni, amelyeket rendkívül nehéz, ha nem épp lehetetlen elfogni”.

Fotó: EPA/Alessandro Guerra

Az eszközt az 1960-as években, tehát a hidegháború idején fejlesztették ki, sorozatgyártása 1974-ben kezdődött. Páncélzata védelmet nyújt a kézifegyverek és a tüzérségi repeszek ellen. Bevetették Afganisztánban, illetve jóval később, a csecsen háború során is. Megbízható információk szerint a több száz legyártott példányból Oroszországnak vélhetően 40-50 darab van még hadrendben, Moszkva azonban mintegy 400 darabot tárol raktáraiban, ezeket reaktiválják és vetik be jelenleg.

 

A kiemelt képen orosz katonák Tyulpan önjáró aknavetővel tüzelnek ukrán célpontokra. (Fotó: MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Ajánljuk még