logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Schäuble: Az internet és a közösségi média veszélyt jelent a demokráciára

Az internet és a közösségi média a demokrácia alappilléreit fenyegeti – szögezte le csütörtök este az osztrák parlamentben felújított épületének átadásán mondott beszédében Wolfgang Schäuble konzervatív német politikus, a Bundestag korábbi elnöke.

A veterán politikus szerint az algoritmusok által irányított és a figyelemkeltésre épülő gazdasági modell darabokra töri a társadalmi diskurzust és megnehezíti, hogy az emberek közös nevezőre jussanak.

„Az interneten most már szinte mindenki mond mindent, egymással egyetértve, egymást túllicitálva, egymásnak ellentmondva” – fejtegette Schäuble, aki szerint a társadalom elveszíti azt a szokását, hogy a fontos dolgokról beszéljen, pedig a demokrácia ezen nyugszik.

„Meg kell teremtenünk az odafigyelés kultúráját” – szögezte le a politikus,

kiemelve, hogy az embereknek jobban kell érezniük, hogy a politikusok őket képviselik és részei a demokratikus folyamatnak.

„Aki megkérdőjelezi a járványellenes intézkedéseket, az nem mind összeesküvéselmélet-hívő. Akit aggaszt a menekültek befogadása, az nem mind embertelen idegengyűlölő. És aki szkeptikus az európai klímacélokkal szemben, az nem mind klímaváltozás-tagadó” – nyomatékosította a német politikus.

Az osztrák parlament épületének felújítása 5 évig tartott és mintegy 420 millió euróba (mintegy 167 milliárd forint) került.

Ajánljuk még