Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Kiszámolták, hogy az amerikai flotta hány anyahajót veszítene Tajvan védelme során

| Szerző: hirado.hu
A haditengerészet nem elégedett a kapott eredményekkel, hiszen ilyen súlyos veszteségek akár az amerikai háborús erőfeszítések végzetét is jelenthetik.

Egy Tajvan elleni 2026-os kínai inváziót szimuláló hadgyakorlat-sorozatot rendezett a washingtoni székhelyű Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS). Az amerikai haditengerészet tizenegy nukleáris meghajtású repülőgép-hordozóból álló flottája meglehetősen rosszul szerepelt ezen a szimuláción.

A 24 szimuláció többségében az Egyesült Államok és Japán hadereje sikeresen megvédte Tajvant, ám minden alkalommal legalább két repülőgép-hordozót – de olykor akár négyet is – veszítettek a szövetségesek.

A veszteség a nukleáris hajók esetében azt is jelenthette, hogy a radioaktív anyag annyira megfertőzte a hajót, hogy az használhatatlanná vált, még ha a víz felszínén maradt is” – mutat rá hadgyakorlatokról készített összefoglaló.

Az összefoglaló készítői szerint a hajókat kínai rakéták lőtték szét – számolt be a Forbes üzleti magazin online kiadása. Szégyenkezésre azonban így sincs sok okuk az amerikaiaknak, ugyanis atommeghajtású tengeralattjáróik és a légierő nehézbombázói nemcsak hogy többnyire kitértek a kínai támadások elől, de számos kínai hajót sikerült elsüllyeszteniük.

A Forbes szerint a hadgyakorlat egyik nagy tanulsága, hogy

a szövetséges erők forgatókönyvében az anyahajók alig számítottak, a képzeletbeli háborút sokkal inkább a tengeralattjárók és a bombázók segítségével sikerült „megnyerni”.

Kapcsolódó tartalom

A magazin leszögezi, hogy egyetlen háborús szimuláció sem képes tökéletesen megragadni a háborús helyzetekre jellemző káoszt és a meglepetéseket.

A USS Ronald Reagan nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó (Forrás: Wikipédia)

A szimulációtól függetlenül régóta köztudott, hogy az amerikai flotta „szuperhordozói” sebezhetők lehetnek a kínai rakétákkal szemben.

A csendes-óceáni flotta hét hordozójából kettő általában a Fülöp-szigetek környékén vagy a Kínai-tengeren tartózkodik, Okinawától délre, Tajvantól pedig északra vagy keletre. A hordozók időnként a Tajvani-szoros közelében is elhajóznak, emlékeztetve arra, hogy az Egyesült Államok kész megvédeni Tajvant egy esetleges kínai támadás esetén.

Kapcsolódó tartalom

Az egyenként százezer tonnás és 14 milliárd dollárt érő anyahajók komoly nyomatékot adnak szándékaiknak.

Ezek az erődemonstrációk a CSIS szimulációi alapján rendkívüli veszélynek teszik ki az előretolt hordozókat, nem beszélve a fedélzeten lévő 70 repülőgépről, valamint a több ezer katonáról.

A hajók mindössze néhány száz mérföldre voltak a kínai partoktól, amikor a „léggömb” felszállt, és a kínai hadsereg elindította az első ballisztikus rakétákat.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Katonai helikopterek egy anyahajó leszállópályáján az Indonézia és az ASEAN-államok haditengerészetének részvételével tartott Komodo 2016 nemzetközi hadgyakorlaton a Mentawai-szigetek partjainál, 2016. április 14-én. (Fotó: MTI/EPA/Zulkifli)

Ajánljuk még