Fontos

Gulyás Gergely: Ha valaki gyermekek sérelmére követ el bűncselekményt, semmilyen kegyelemben nem részesülhet

Az EU V4-harccsoportjának krakkói parancsnoksága vette át a soros ügyeletet

A visegrádi csoportot (V4) alkotó országok, valamint Horvátország, Lettország és Litvánia katonáiból álló európai harccsoport krakkói parancsnoksága vette át az úgynevezett rotációs ügyeletet a harccsoportok között, és ennek megfelelően június végéig készültségi feladatokat lát el az Európai Unió (EU) számára – közölte pénteken a lengyel média.

Magyarországot a harccsoport készenlétbe helyezése alkalmából tartott csütörtöki szemlén Horváth Gábor vezérőrnagy, az Európai Unió Katonai Törzsének főigazgató-helyettese képviselte, aki beszédében kiemelte: az EU harccsoportjainak az a feladatuk, hogy hozzájáruljanak az európai lakosság biztonságához, valamint a nemzetközi béke megőrzéséhez.

Jól kiképzett katonákból álló gyorsreagálású erőkről van szó – húzta alá a vezérőrnagy felszólalásában, amelyet a polska-zbrojna.pl katonai szakportál ismertetett.

Michal Strzelecki ezredes, a harccsoport lengyel parancsnoka a lengyel közszolgálati televíziónak elmondta: bár az ügyelet az ukrajnai háború nehéz időszakára esik, rendszeresen ismétlődő megbízatásról van szó, amelynek sorrendjét a konfliktustól függetlenül, már jóval annak kitörése előtt megtervezték.

Az EU harccsoportjainak egyikeként működő, több mint 3 ezer fős visegrádi egységet 2015-ben alapították.

Első ügyeletét a krakkói parancsnokság 2016 első félévében teljesítette, most harmadszor állítják készenlétbe.

A parancsnokság törzsét alkotó lengyel tisztek állandóan a krakkói szárazföldi hadműveleti központban tartózkodnak, de a többi tiszt is folyamatos készültségben marad, és szükség esetén rövid időn belül Lengyelországba érkezik.

Az uniós harccsoportok felváltva töltik be a készenléti ügyeletet, amelynek lényege, hogy válsághelyzetben az egységek 10 nap alatt képesek bevetésre Brüsszel 6 ezer kilométeres körzetében. 2004 óta 18 harccsoport létesült, éles helyzetben eddig nem vetették be őket.

Ajánljuk még