Fontos

Gulyás Gergely: Ha valaki gyermekek sérelmére követ el bűncselekményt, semmilyen kegyelemben nem részesülhet

Újra pattanásig feszült a helyzet a Tajvani-szorosban

Huszonnégy óra alatt huszonnyolc kínai repülőgép lépett be a tajvani biztonsági zóna légterébe, amire az el nem ismert szigetállam fegyveresei nagyszabású hadgyakorlatba kezdtek. A feszültség előzménye, hogy magasrangú német diplomáciai küldöttség érkezett Tajpejbe: a német kormány második legnagyobb pártja, a szabaddemokraták elítélték a Tajvan elleni katonai agresszió lehetőségét. Peking figyelmeztetett: a tajvani kérdés csak a kínaiakra tartozik, senki másra – számoltak be róla az M1 Híradóban.

 

Mesterlövészek, tankok és helikopterek is részt vettek a tajvani hadsereg szerdai hadgyakorlatán. A légi úton érkező, inváziós hadsereg elleni védekezést gyakorolták. A helikopterekről fegyveresek landoltak a bázison, a gyakorlatozó katonák harcállásokat alakítottak ki ellenük, és tűz alá vették az érkezőket.

A szigetország védelmi minisztere azt mondta: 24 óra alatt 57 kínai vadászgépet és más légi járművet észleltek a Tajvani-szorosban, amelyek közül 28 átlépett a tajvani biztonsági zóna légterébe.

Hozzátette: a mostani gyakorlat válasz a kínai néphadsereg hétfői, nagyszabású hadgyakorlatára. Kína ugyanis nem ismeri el Tajvan függetlenségét, elemzők szerint nem kizárt, hogy fennhatóságának hadseregével akar érvényt szerezni.

A pattanásig feszült helyzet közvetlen előzménye, hogy egy magasrangú német diplomáciai küldöttség érkezett négynapos látogatásra hétfőn Tajvanra. A kormánykoalíció második legnagyobb pártja, a Szabaddemokraták parlamenti képviselői keresték fel a sziget politikai vezetőit. Johannes Vogel német parlamenti képviselő kijelentette: a német delegáció elítéli a kínai agressziót.

„Támogatjuk az egy Kína politikát, de szabaddemokratákként és a német kormánykoalíció tagjaiként támogatjuk Tajvant, amikor a Pekingből érkező katonai agresszió elítéléséről van szó. Látogatásunk ennek a támogatásnak egy gesztusa” – mondta a liberális politikus.

A tajvani elnök a találkozó során nyíltan felszólította Németországot: segítsen a szigetországnak fenntartani a békét és fejlődést a régióban. Hozzátette: 2024-től kezdődően felgyorsítják a védelmi fejlesztéseket és megemelik a hadkötelezettség időtartamát.

Óriási port kavart a tajvani légierő egy parancsnoka, amikor a sajtó előtt bejelentette: részt vett a NATO egy kiképzésén. Az észak-atlanti szövetség sietett leszögezni: nem áll semmilyen hivatalos kapcsolatban Tajvannal, a kiképzés szigorúan akadémiai jellegű volt.

A kedélyeket igyekezett csillapítani szerdán Peking és Washington is.

„A kínai néphadsereg hadgyakorlata figyelmeztetés volt az Egyesült Államok részére: ne feszítse tovább a húrt, ne ássa alá szánt szándékkal a békét és stabilitást a Tajvani-szorosban! Egy Kína létezik, és annak része Tajvan is. A tajvani kérdés megoldása a kínaiak dolga, Kína nem tűri meg külső erők beavatkozását!” – figyelmeztetett a pekingi államtanács Tajvan-ügyi hivatalának szóvivője.

Az amerikai védelmi miniszter kijelentette: a kínai hadsereg növekvő aktivitása Tajvannál egy új erőpolitika előszele lehet Peking részéről, azonban hangsúlyozta: nem hiszi, hogy küszöbön áll Tajvan kínai megszállása.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Tajvani katonák 2023. január 6-án. (Fotó: EPA/RITCHIE B. TONGO)

Ajánljuk még