Fontos

Gulyás Gergely: Ha valaki gyermekek sérelmére követ el bűncselekményt, semmilyen kegyelemben nem részesülhet

Újabb részletek a brüsszeli korrupciósbotrányban: marokkói luxusnyaralás, 50 ezer eurós mikuláscsomag

| Szerző: hirado.hu
A baloldali Pier Antonio Panzeri kiterjedt korrupcióshálózat kulcsfigurája lehetett, aki néha marokkói luxusoázisban pihenhetett Marokkót pozitív színben feltüntető szolgálataiért cserébe. Ám nemcsak kapott, adott is „ajándékot”: egy alkalommal 50 ezer eurót adott át mikulásos borítékban egy olasz szakszervezeti vezetőnek, aki kampányát finanszírozta a kétes összegből.

Újabb részletek láttak napvilágot a közelmúltban kirobbant brüsszeli korrupciós ügyben, amelyben több magasrangú – többségében baloldali – politikus is érintett.

Panzeri központi figurájává vált annak a korrupciós vizsgálatnak, amely decemberben sokkolta a brüsszeli intézményeket, amikor is a belga rendőrség házkutatást tartott az Európai Parlament épületében, és több mint 1,5 millió euró készpénzt foglalt le Panzeri és két másik gyanúsított házában − írta meg a Financial Times.

Az Index beszámolója szerint az ügyészek szerint Katar arra használta Panzerit és hálózatát, hogy a világbajnokság előtt javítsa brüsszeli megítélését. A 67 éves olasz képviselő azonban nem volt új szereplő a játékban: a nyomozók gyanúja szerint már több mint egy évtizede kapott kenőpénzeket és ajándékokat marokkói tisztviselőktől az Európai Unió politikájának befolyásolásáért cserébe.

Egészen 2019-ig, amikor nem választották újra az Európai Parlamentbe, Panzeri az intézmény Marokkóért felelős kapcsolattartója, az emberi jogok szószólója és gyakori látogatója volt a La Mamounia nevű marrákesi luxusüdülőhelynek, ahol egykor Winston Churchill is vendégeskedett.

Lehallgatási jegyzőkönyvek is bizonyíthatják az ügyet

A lap által megszerzett lehallgatási jegyzőkönyvek szerint a Panzeri család Abderrahim Atmountól, Marokkó lengyelországi nagykövetétől kapott ajándékokról beszélt. Panzeriék azt is megbeszélték, hogy egy hetet, beleértve a szilvesztert is, a La Mamouniában töltenek Rabat költségén.

Panzeri felesége és lánya házi őrizetben van Lombardiában, és arra várnak, hogy átszállítsák őket Belgiumba, ahol a családfőt tartják börtönben.

Az ügyészek azt állítják, hogy mindketten tudtak a korrupcióról.

Panzeri ügyvédje nem kívánt nyilatkozni a lapnak, ahogyan a marokkói külügyminisztérium sem. Panzeri feleségének és lányának ügyvédje azt mondta, tagadják, hogy bármi rosszat tettek volna.

Panzeri kapcsolatai marokkói tisztviselőkkel több mint egy évtizedre nyúlnak vissza, amikor a parlament EU–Magreb küldöttségének vezetőjeként tevékenykedett. A nyilvános feljegyzések szerint 2011 és 2019 között Atmoun Panzerivel együtt elnökölt egy EU–Marokkó parlamenti vegyes bizottságban. Emellett a nagykövet gyakran utazott Olaszországba.

A parlamenti feljegyzések szerint Panzeri már 2010-ben is a marokkói kormánynak kedvező véleményt képviselt, amikor sürgette az Európai Bizottságot, hogy biztosítson több támogatást az ország számára. Többek között igennel szavazott az EU–Marokkó kereskedelmi megállapodásról és a halászati megállapodásról is.

2012. szeptember 1-jén Atmoun részt vett az olasz balközép Demokrata Párt rendezvényén, amelyen Panzeri dicsérte Marokkó demokratikus törekvéseit, szemben például Tunéziával.

Az Európai Unió végre felismerte, hogy más megközelítést kell alkalmaznia

− mondta egy videofelvétel tanúsága szerint a volt képviselő.

Kapcsolódó tartalom

Marokkó azt akarja, hogy elismerjék a megszállt algériai területeket

A korrupciós vizsgálat − eredetileg egy hírszerzési művelet, amelyet a belga titkosszolgálat 2021-ben indított több más európai titkosszolgálattal együttműködve − azzal kezdődött, hogy Marokkó és az Európai Unió kapcsolatainak elemeit vizsgálta. Két, az ügyet jól ismerő tisztviselő szerint a középpontban Rabat lobbitevékenysége állt a halászati jogokkal és a vitatott nyugat-szaharai terület feletti marokkói szuverenitás elismerésével kapcsolatban.

Nyugat-Szahara nagy része marokkói ellenőrzés alatt áll, de az Algéria által támogatott Polisario Front függetlenséget követel, és a terület sorsát meghatározó ENSZ-népszavazás évtizedek óta húzódik.

2021-ben egy uniós bíróság megsemmisített két kereskedelmi és halászati megállapodást Brüsszel és Marokkó között, mivel nem konzultáltak megfelelően a nyugat-szaharaiakkal, bár a megállapodások a fellebbezés elbírálásáig továbbra is hatályban maradnak.

2022 júliusában belga hírszerzők videokamerákat helyeztek el Panzeri brüsszeli otthonában, miután felfedezték az ott elrejtett 700 ezer eurónyi készpénzt. A nyomozást ismerő két tisztviselő szerint ezután figyelmeztették a belga rendőrséget és a szövetségi ügyészt.

Ám nemcsak kapott, adott is ajándékokat a baloldali politikus

Egy esetben Panzeri 50 ezer eurót adott át mikulásokkal díszített borítékokban egy olasz szakszervezeti képviselőnek, Luca Visentininek, aki a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség vezetőjének újraválasztására pályázott. Visentini elismerte, hogy a készpénzt kampánya számára szánt adományként kapta, ám tagadta, hogy bármi törvénytelent tett volna.

A hatóságok adatai szerint a Panzeri-csoport képes volt befolyásolni a szavazásokat két marokkói aktivista ellen, akiket 2018-ban és 2021-ben az Európai Parlament rangos Szaharov emberi jogi díjára jelöltek.

A belga ügyészek arra kérték az Európai Parlamentet, hogy azonnali hatállyal függessze fel két olyan európai parlamenti képviselő mentelmi jogát, akik a gyanú szerint részt vettek Pier Antonio Panzeri hálózatában. Egyikük Panzeri utódja, Andrea Cozzolino, aki az Európai Parlament Marokkóval való kapcsolattartója volt.

Decemberben Eva Kaili, az Európai Parlament egyik szocialista alelnöke, és másik három képviselő ellen emeltek vádat.

A vád szerint súlyos kenőpénzeket fogadtak el katari tisztségviselőktől annak érdekében, hogy az arab állam számára kedvezően alakítsák az unió politikáját.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még