Fontos

Gulyás Gergely: Ha valaki gyermekek sérelmére követ el bűncselekményt, semmilyen kegyelemben nem részesülhet

Újabb bizalmas iratok kerültek elő Biden wilmingtoni magánrezidenciáján

Újabb bizalmas iratok kerültek elő Joe Biden amerikai elnök wilmingtoni magánrezidenciájának garázsából – közölte csütörtökön Richard Sauber jogtanácsos a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján.

A héten ismertette a Fehér Ház, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgál több „minősített jelzéssel” ellátott dokumentumot, amelyeket Joe Biden elnök még hivatali idejét megelőzően használt irodájában találtak a Pennsylvania Egyetemen novemberben.

Biden csütörtökön elismerte, hogy most egy bizalmas jelzésű iratot találtak wilmingtoni otthona „magánkönyvtárában”, míg több másik dokumentumot a garázsában. Az iratok Biden alelnökségének idejéből származnak.

Hangsúlyozta, hogy a Fehér Ház mindenben együttműködik az igazságügyi tárca vizsgálatával, amelynek célja kideríteni, hogy a kényes feljegyzések hogyan juthattak el magánlakására és volt washingtoni irodájába.

Sauber szerint haladéktalanul értesítették az igazságügyi tárcát az újabb iratokról, amelyeket átadtak a minisztérium jogászainak.

Kapcsolódó tartalom

Merrick Garland amerikai igazságügy miniszter időközben bejelentette, hogy Robert Hur személyében független különleges ügyészt nevezett ki az iratok ügyében indított vizsgálat lefolytatására. Garland a döntést a közérdekkel indokolta, hozzátéve, hogy Hur felhatalmazást kapott annak kivizsgálására is, hogy „egy természetes vagy jogi személy” megsértette-e a törvényeket.

A Biden volt irodájában talált iratok ügye párhuzamba állítható azzal, hogy Donald Trump floridai birtokán több ezer hivatalos iratot találtak, de a volt elnök nem szándékozott visszaadni őket a levéltár kérése ellenére. Végül 15 doboz iratot adott át a levéltárnak, melyekben több mint 100 minősített dokumentum volt. Az ügy az igazságügyi tárcához került, és nyomozók fel is keresték a floridai birtokot, ahol további pár tucat iratot vettek át, Trump munkatársai pedig úgy nyilatkoztak, hogy nincs több titkosított dokumentum a birtokon. Ennek ellenére egy augusztusi házkutatáson további 13 ezer irat került elő a házból, melyek közül mintegy 100 szigorúan titkos minősítésű volt.

Ajánljuk még