Aktuális

Őrizetbe vették Arnold Schwarzeneggert

Akár mínusz 65 fok is lehet a következő napokban Oroszországban

| Szerző: hirado.hu
Rendkívüli hideg időjárás sújtja Oroszország keleti területeit, ahol a következő napokban akár mínusz 65 fok is lehet. Jakutszk városának lakói nem aggódnak, azt mondják: felkészülten várják az embertpróbáló hideget. Novoszibirszkben egyes iskolákban a tanítás is szünetel, mert helyenként mínusz 35 fok alá süllyedt a hőmérséklet.

A levegővel érintkező víz már a jelenlegi mínusz 30 fokban is azonnal megfagy a kelet-szibériai Jakutszk városában, ahol a hétvégén még tovább süllyed a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint Oroszország egyik legészakibb városában akár mínusz 65 fok is lehet.

A januári átlaghőmérséklet Jakutszkban -38 Celsius fok, így a közelgő többnapos extrém hideg nem zavarja a helyieket.

Hogy őszinte legyek, megszoktuk a hideget. Mínusz ötven vagy hatvan fok számunkra nem jelent nagy különbséget, így öltözünk télen, felkészültek vagyunk. Néhányan védik az otthonukat a hidegtől. Én nem csinálok semmit, ami megtörténik, az megtörténik. Ez van” – mondta egy jakutszki nő.

Sokak szerint a hideg időjárás egyszerűen csak a jakutszki élet velejárója.

Melegen tartjuk magunkat. Melegebb ruhát veszünk fel, mint máskor” – árulta el az extrém hideg elleni megoldást egy helyi lakos.

Az extrém időjárás azonban szokatlan lehet azok számára, akik nem Szibériában születtek.

Az első dolog amit érzel, hogy kicsit furcsa a levegőt venni, mert a beszívott hideg levegő nem melegszik fel az orrban. Ez az első probléma számunkra, akik az európai részről érkeztek, hogy lefagy az orrunk. Valószínűleg azért, mert hosszabb, mint a helyi lakosoké” – mondta egy Szentpétervárról érkezett férfi.

A Szibéria Chicagójaként is emlegetett Novoszibirszkben a hideg miatt egyes iskolákban a tanítás is szünetel.

Éjszaka mínusz 30-32 Celsius-fok van Novoszibirszkben, külterületen pedig mínusz 35-37. A következő három napban különösen hideg idő várható” – mondta Natalia Kichanova helyi meteorológus.

A borítókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Ajánljuk még