logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Trump: Mikor tart házkutatást Joe Bidennél az FBI?

| Szerző: hirado.hu
Minősített, azaz titkos iratok kerültek elő a demokrata amerikai elnök egy korábban használt irodájából. A dokumentumokra még tavaly novemberben bukkantak, egy héttel a félidős választások előtt, de az ügy csak most került nyilvánosságra. Joe Biden azt mondta: meglepődött, amikor értesült erről, és nem tudja, hogy mi lehet a dokumentumokban. Reagált Donald Trump volt elnök is, aki azt kérdezte: mikor tart házkutatást Joe Bidennél a Szövetségi Nyomozó Iroda. Trumpnál ugyanis tavaly egy hasonló ügyben megjelent az FBI – számolt be az M1 Híradó.

Épp csak elkezdődött Mexikóvárosban az amerikai és a mexikói elnök, illetve a kanadai miniszterelnök sajtótájékoztatója, amikor Joe Bidennek szegezték a kérdést: mivel magyarázza azt, hogy minősített iratok kerültek elő novemberben egy olyan irodából, amelyet még az előtt használt, hogy megválasztották volna az Egyesült Államok elnökévé.

„A jogászaim iratokat találtak egy dobozban egy zárt irattartóban, illetve szekrényben, és amint észlelték, hogy minősített iratok is vannak köztük, azonnal azt tették, amit kell, hívták a levéltárat. Engem tájékoztattak erről, és meglepetten hallottam, hogy hivatalos iratok kerültek abba az irodába, de nem tudom, hogy mit tartalmaznak” – mondta az amerikai elnök.

Kapcsolódó tartalom

Joe Biden a magánirodát két éven keresztül használta azután, hogy leköszönt az alelnöki pozícióról, amelyet Barack Obama demokrata elnök mellett töltött be.

A CNN amerikai hírcsatorna szerint a jelenlegi elnök korábbi irodájában talált dokumentumok az amerikai hírszerzés titkosított iratait tartalmazták.

Közben Donald Trump a hírre reagálva azt kérdezte, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda mikor tart házkutatást Joe Biden otthonában, illetve a Fehér Házban?

Az előző elnök ezzel arra utalt, hogy az elmúlt nyáron az FBI házkutatást tartott a floridai otthonában. A nyomozók több ezer hivatalos iratot találtak, amiket a volt elnök nem szándékozott visszaadni a levéltár kérése ellenére sem.

Végül 15 doboz iratot adott át a levéltárnak, amelyekben több mint 100 minősített dokumentum volt. Joe Biden akkor felelőtlennek nevezte Donald Trump viselkedését.

Az akkori eset után számos republikánus politikus azt mondta: a hatóságok felháborító módon kettős mércét alkalmaznak. A képviselőház egyik texasi tagja Hillary Clinton volt külügyminiszter esetét hozta példának, aki a biztonsági szabályokat megsértve otthoni levelezőrendszerét használta hivatali ügyei intézésére, majd több tízezer e-mailt törölt is.

A demokrata politikus otthonára mégsem rontottak fegyveres ügynökök, hogy elkobozzák a laptopját.

A Joe Biden egykori irodájában talált minősített dokumentumok kapcsán republikánus képviselők most arról beszéltek: az ügy nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel, és felvetődhet annak a gyanúja, hogy Biden törvényt sértett.

Don Bacon Nebraska republikánus kongresszusi képviselője pedig úgy fogalmazott, különösen aggasztónak tartja, hogy a minősített iratokat november elején találták meg, egy héttel az időközi választások előtt, és erről csak most, janurban számoltak be. Az információ visszatartása miatt fontosnak tartja, hogy az ügyet minél alaposabban kivizsgálják.

Kapcsolódó hírek

Biden a határkerítést kritizálta Mexikóban, miközben épp adófizetői pénzből húz fel kerítést a nyaralója köré
Joe Biden hivatalba lépése óta először látogatott Mexikóba, hogy részt vegyen az észak-amerikai országok vezetőinek csúcstalálkozóján Justin Trudeau kanadai kormányfővel és Andrés Manuel López Obrador mexikói elnökkel. Az amerikai elnök a három ország illegális határátlépések elleni közös erőfeszítéseit méltatta, és fogadta a mexikói elnök köszönetét, amiért leállította az amerikai–mexikói határon készülő fal építését. Mindeközben a múlt héten elindultak az elnök delaware-i nyaralójának legújabb építési munkálatai: kerítést húznak a terület köré, melyet az adófizetők pénzéből finanszíroznak.
Külföld
Az illegális bevándorlásról és a közös gazdasági érdekekről is tárgyaltak a mexikói–amerikai–kanadai csúcstalálkozón
Észak-Amerika gazdasági és energetikai függetlenségének növelése, valamint az illegális migráció és kábítószercsempészet állt az észak-amerikai vezetők csúcstalálkozójának középpontjában Mexikóvárosban kedden, az amerikai elnök külön-külön is tárgyalt a mexikói elnökkel és a kanadai miniszterelnökkel.
Külföld

Ajánljuk még