Aktuális

Elindult vissza a Földre az első török űrhajós és európai társai

Több katona meghalt dzsihadistákkal folytatott összecsapásokban Maliban

Három katona meghalt és öt megsebesült dzsihadistákkal folytatott összecsapásokban Mali középső részén – közölte a hadsereg szerdára virradóra a közösségi oldalakon.

A keddi harcokban a hadsereg hét dzsihadistával végzett Mopti és Ségou környékén. Az összecsapásokat megelőzően a szélsőségesek több pokolgépes támadást hajtottak végre a katonaság ellen.

2012 óta Malit politikai, gazdasági és humanitárius válság sújtja, amely kedvezett a dzsihadisták térnyerésének. Az ország középső része az erőszak melegágya, és a konfliktus a szomszédos Burkina Fasóra és Nigerre is átterjedt.

Mali szélsőségesekkel szembeni küzdelmét az elmúlt években Franciaország és európai partnerei támogatták, de a nyugat-afrikai ország katonai puccsal hatalomra került vezetői időközben elfordultak korábbi szövetségeseiktől, és elkezdtek közeledni Oroszország felé. Az ellenségessé vált légkör eredményeként Franciaország és szövetségesei 2022-ben úgy döntöttek, hogy kivonják katonáikat Maliból, és terrorellenes missziójuk fókuszpontját Nigerbe helyezik át.

A mali junta 2021 végén hadműveletet indított a dzsihadisták ellen az ország középső részén. A hadsereg azt állítja, hogy az offenzíva sikeres volt, és visszavonulásra kényszerítette a szélsőségeseket.

Ezzel szemben az ENSZ keddi jelentésében azt írta, hogy 2022 júniusa és decembere között tovább romlott a biztonsági helyzet a Száhel övezet középső részén, különösen Burkina Fasóban és Maliban. A világszervezet szerint Maliban a nemzetközi erők távozása után a fegyveres csoportok tovább terjeszkedtek az ország keleti, Nigerrel határos részén.

Ajánljuk még