Baleset

Tömeges karambol történt az autópálya kivezető szakaszán, egy sávon halad a forgalom

Feszült a helyzet Németországban – klímaaktivisták néznek farkasszemet a rendőrséggel egy lignitbánya bővítése miatt

Feszült helyzet alakult ki Németországban egy lignitbánya tervezett bővítése miatt. A kitermelés folytatásához le kell rombolni egy falut, amelyet éppen a beruházás miatt korábban már elhagytak a lakói. A területet klímaaktivisták szállták meg, akik a rendőrökkel farkasszemet nézve próbálják megakadályozni a munkagépek bejutását – számolt be az M1 Híradója.

 

Valódi csatatérre hasonlít az észak-rajna–vesztfáliai Lützerath. Tucatnyi rendőrautót vezényeltek a helyszínre. A klímaaktivisták árkokat ástak, hogy megakadályozzák a hatóságok előrenyomulását. Az aktivisták acélkordonelemeket, téglákat és tetőcserepeket is felhalmoztak, hogy a barikádokkal megvédhessék a falut.

„Úgy hisszük, hogy több hétig is tartani tudjuk a területet. Reméljük, hogyha elég sokan vagyunk, még változtathatunk a terveken. Ha elég sokan mondják, 2023-ban nem pusztíthatunk el egy falut a lignitért, akkor meg tudjuk akadályozni” – mondta az egyik aktivista.

Tüntető környezetvédő aktivisták és rohamrendőrök állnak szemben egymással a németországi Erkelenz környékén fekvő falu, Lützerath környékén, a holland határ közelében, 2023. január 10-én. A tüntetők a Garzweiler külszíni barnaszénbánya bővítése ellen tiltakoznak, mert az Lützerath felszámolásával járna (Fotó: MTI/AP/Michael Probst)

A Kölntől nem messze található Lützerath házai alatt nagy mennyiségű lignit található. Az RWE német energetikai óriáscég pedig ebben az irányban akarja bővíteni a bányáját. A vállalat ennek érdekében az elmúlt években felvásárolta a település ingatlanjait, az utolsó nyolc lakó a nyáron költözött el.

A bővítést ellenző aktivisták a tervek bejelentését követően több üresen álló házat is elfoglaltak. Most több százan gyűltek össze a területen, hogy jelenlétükkel megakadályozzák a bontáshoz szükséges munkagépek bejutását, miután az NGO-k keresetét a tartományi közigazgatási bíróság elutasította. A hatóságok most attól tartanak, hogy a terület kiürítése könnyen erőszakba torkollhat.

„A művelet kihívást jelent, mert a kilakoltatáskor erőszakos bűnözőkkel is szembesülhetünk. A korábbi tiltakozó akciók jellemzően békések voltak, tegnapra viszont változott a helyzet. Erőszakos támadások érték a kollégáinkat” – mondta az aacheni rendőrkapitány.

Tüntető környezetvédő aktivistát vesznek őrizetbe rohamrendőrök a németországi Erkelenz környékén fekvő falu, Lützerath környékén, a holland határ közelében, 2023. január 10-én. A tüntetők a Garzweiler külszíni barnaszénbánya bővítése ellen tiltakoznak, mert az Lützerath felszámolásával járna (Fotó: MTI/AP/Michael Probst)

Kedden végül a rendőrök megkezdték a munkagépek útját blokkoló ülősztrájkolók kiemelését és elszállítását. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a hét második felére tervezett bontás mikor kezdődhet meg, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a falu házaihoz érve komolyabb ellenállásba fognak ütközni.

Bár a vita évek óta tart, most minden korábbinál súlyosabban érinti a zöldpárti részvétellel működő koalíciós kormányt. A zöldek ugyanis a klímaváltozás elleni küzdelem erősítését ígérték a kampányban.

Csakhogy Robert Habeck gazdasági miniszter az ukrajnai háború és az Oroszország elleni szankciók következtében kialakult energiaválság miatt nemrég arra kényszerült, hogy pártjának egyik legfontosabb céljával szembemenve támogassa két atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását. A baloldali kormány közben ígéretet tett arra, hogy 2030-ig befejezik a szén felhasználását az országban, ám nagy kérdés, hogy ezt a vállalást képes lesz-e teljesíteni.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/AP/Michael Probst

Ajánljuk még